«Κανείς δεν γνωρίζει πότε η Ρωσία θα αποφασίσει να ανοίξει ξανά την παροχή και ήδη υπάρχει προβληματισμός», σημειώνουν Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι την ώρα που η Μόσχα θα κλείσει για περίπου 10 ημέρες τον αγωγό Nord Stream 1 για έργα συντήρησης. Παρότι γίνεται ετησίως αυτή η διαδικασία και θεωρείται υπόθεση ρουτίνας, στην Ευρώπη ανησυχούν ότι αυτή τη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα ξανά ανοίξει τη στρόφιγγα.
Αν συμβεί αυτό, ο χειμώνας μπορεί να είναι πολύ βαρύς. Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Bruegel, η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου, εάν η Μόσχα διακόψει τις παραδόσεις της, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι η σεζόν δεν είναι πολύ δύσκολη. Και μπορεί για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία να μην υφίσταται ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τη Le Monde, ωστόσο για τη Γερμανία θα σήμαινε έλλειμμα 29% έναντι της ζήτησης. Αντίστοιχα, για τις χώρες της Βαλτικής το ποσοστό αυτό φτάνει στο 54%.
Η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο πιθανό σενάριο, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός περιγράφοντας το ως «εφιαλτικό».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και ακόμη και πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 6 Ιουλίου.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση που έκανε την Κυριακή (10/7) ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή επιλογή», κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς.
«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.