Quantcast

Ο πιγκουίνος Λούκας επιδεικνύει τα νέα του προσθετικά «παπούτσια»

Ο συγκεκριμένος πιγκουίνος γεννήθηκε με μια πάθηση που ονομάζεται bumblefoot, η οποία προκαλεί τη δημιουργία φλεγμονών στα πόδια του και μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και θάνατο

Ο Λούκας, ένας 4χρονος αφρικανικός πιγκουίνος που ζει στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, απέκτησε πρόσφατα προσθετικά μέλη για να τον βοηθήσουν να περπατήσει σωστά. Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι είναι εξίσου αξιολάτρευτοι με αυτούς από την Ανταρκτική –για όποιον δε γνωρίζει τη διαφορά.

Ο συγκεκριμένος πιγκουίνος γεννήθηκε με μια χρόνια πάθηση που ονομάζεται bumblefoot, η οποία προκαλεί τη δημιουργία φλεγμονών στα πόδια του και μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και θάνατο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια πάθηση που ακούγεται τόσο χαριτωμένη θα μπορούσε να είναι τόσο σκληρή;

Η πάθηση δεν επηρεάζει μόνο τους πιγκουίνους, αλλά φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη στους πιγκουίνους που ζουν σε αιχμαλωσία από εκείνους που ζουν στη φύση. Ευτυχώς για τον Λούκας, απέκτησε νέα «παπούτσια» για να δείξει στους μικρούς πιγκουίνους φίλους του. Το «πτηνό με το μόνιμο σμόκιν», πήρε δώρο ένα ζευγάρι προσαρμοσμένων ορθοπεδικών παπουτσιών από νεοπρένιο και καουτσούκ, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο.

Τα ειδικά παπούτσια του Λούκας κατασκευάστηκαν από την Thera-Paw, έναν οργανισμό που σχεδιάζει προσαρμοσμένες ορθοτομίες και προϊόντα για ζώα που έχουν ειδικές ανάγκες. Η κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο, Δρ. Μπεθ Μπιγκνίζ, εξήγησε: «Οι μπότες του Λούκας διαθέτουν ένα ειδικό μαξιλαράκι και στερεώνονται με βέλκρο στη θέση τους, οπότε θα βοηθήσουν τον πιγκουίνο να συμμετέχει πλήρως στην αποικία και να επιδίδεται σε συνήθειες που είναι χαρακτηριστικές για έναν πιγκουίνο – όπως το σκαρφάλωμα στα βράχια, το κολύμπι, το φτιάξιμο της φωλιάς και η εύρεση κατάλληλου συντρόφου».

Photo: Chance Brown / Unsplash

Ο Λούκας άρχισε να έχει προβλήματα με τα πόδια του μετά από μια λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης που τον έκανε να μην μπορεί να σταθεί σωστά, γεγονός που άσκησε πίεση στους αστραγάλους και τα πόδια του και προκάλεσε τη δημιουργία πληγών. Ο μικρός έλαβε όλο το φάσμα των θεραπειών, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού, πριν ο ζωολογικός κήπος στραφεί στην προσθετική. Προς έκπληξη όλων, αμέσως μόλις φόρεσε τα νέα του παπούτσια ο πιγκουίνος απέκτησε βελτιωμένη στάση σώματος. Η Ντέπι Ντέντον, ανώτερη ειδικός στη φροντίδα άγριων ζώων στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: «Μας εξέπληξε ευχάριστα η άμεση αλλαγή στον Λούκας αφού του φορέσαμε τις νέες του μπότες. Βλέποντάς τον να κινείται τώρα, μας δίνει ελπίδα ότι μπορεί να είναι εντάξει στο μέλλον και να μπορέσει να ζήσει μια όμορφη ζωή».

Ο ζωολογικός κήπος συμμετέχει στο πρόγραμμα Species Survival Plan (SSP) της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων. Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση. Οι πιγκουίνοι μπήκαν στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών για διάφορους λόγους, όπως η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση. Όμως ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο κάνει το καθήκον του για πιγκουίνους όπως ο Λούκας, ώστε να μπορέσουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ευδοκιμήσουν.

Ο Λούκας πιθανώς καμαρώνει στον περίβολό του με τα νέα του παπούτσια, σκαρφαλώνοντας σε όλους τους βράχους που επιθυμεί η καρδιά του. Ίσως μια μέρα υπάρξει ένα παιδικό βιβλίο για έναν πιγκουίνο που έπρεπε να πάρει καινούργια παπούτσια. Είτε η ιστορία του Λούκας γίνει βιβλίο είτε όχι, η Thera-paw κάνει ξεκάθαρα τη διαφορά στην ποιότητα ζωής αυτών των ζώων.

Η Ιλάρια Μποργκέζε, ιδρύτρια και πρόεδρος της Thera-paw, σημείωσε: «Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε αντιμετωπίσει δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτή του Λούκας, και κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή και αξέχαστη. Ένα πράγμα που δεν αλλάζει ποτέ είναι η χαρά του να βλέπεις τη ζωή ενός ζώου να βελτιώνεται δραματικά μετά τη χρήση ενός από τα βοηθήματα μας. Αυτό μας εμπνέει και μας οδηγεί κάθε μέρα».