Quantcast

Ο ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για την «αδιανόητη» βία των συμμοριών στην Αϊτή

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις συμμορίες και άλλοι 96 που φέρονται να ήταν μέλη συμμοριών σκοτώθηκαν στις συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στο Πορτ-ο-Πρενς μεταξύ της 24ης Απριλίου και της 16ης Μαΐου

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για τις συνέπειες που έχει για τον πληθυσμό η έξαρση της δράσης «βαριά οπλισμένων» συμμοριών στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πενς, όπου η βία έχει φθάσει σε «αδιανόητα» επίπεδα.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αποτρέψει τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 92 άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις συμμορίες και άλλοι 96 που φέρονται να ήταν μέλη συμμοριών σκοτώθηκαν στις συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στο Πορτ-ο-Πρενς μεταξύ της 24ης Απριλίου και της 16ης Μαΐου. Ωστόσο, ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Κατά τους αριθμούς που έχουν μπορέσει να επιβεβαιώσουν αξιωματούχοι του οργανισμού, άλλοι 113 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 12 εξαφανίστηκαν και 49 απήχθησαν για λύτρα το διάστημα αυτό.

«Η βία των ένοπλων συμμοριών έχει φθάσει σε αδιανόητα και αφόρητα επίπεδα στην Αϊτή», συνόψισε η κυρία Μπατσελέτ.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ακραίας βίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, πυρπολήσεις πτωμάτων, δολοφονίες ανηλίκων από κακοποιούς διότι φέρονταν να ήταν πληροφοριοδότες αντίπαλων συμμοριών… Η σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών κοριτσιών και αγοριών 10 ετών και κάτω, χρησιμοποιείται επίσης από τις συμμορίες ως όπλο.

Για την κυρία Μπατσελέτ, «είναι κρίσιμο να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου, να προστατευθεί ο πληθυσμός από τη βία των ενόπλων και να λογοδοτήσουν οι ηθικοί αυτουργοί», αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις συμμορίες από πολιτική και οικονομική σκοπιά.

Η ανάφλεξη της βίας ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής καταγγέλλει τις «πολύ σοβαρές συνέπειες» της βίας των συμμοριών «στα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»: δεκάδες σχολεία, ιατρικά κέντρα, επιχειρήσεις και αγορές έχουν κλείσει· πολλοί κάτοικοι δυσκολεύονται, αν δεν αδυνατούν, να βρουν βασικά είδη.

Η κυκλοφορία στις δύο κυριότερες εθνικές οδούς, που συνδέουν την αϊτινή πρωτεύουσα με την υπόλοιπη χώρα, είναι από επικίνδυνη ως ανέφικτη, καθώς συμμορίες ελέγχουν τμήματά τους.

«Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες για την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Αϊτή», προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συμμορίες λυμαίνονται τις φτωχότερες συνοικίες του Πορτ-ο-Πρενς εδώ και δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια αύξησαν δραματικά την ισχύ τους και τα εδάφη που ελέγχουν. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές για λύτρα έχουν πολλαπλασιαστεί.