Εκτός από το πολύκροτο διαζύγιό του, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν έναν ακόμη σημαντικό λόγο για να ασχολούνται με το δισεκατομμυριούχο και ιδρυτή της Microsoft. Πρόσφατα, ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο μεγαλύτερος … γαιοκτήμονας σε ολόκληρη την Αμερική.
Όλα ξεκίνησαν το 1995, όταν ο Γκέιτς ήθελε με κάποιον τρόπο να αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο που ήδη κατείχε ως ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Microsoft. Για το λόγο αυτό, προσέλαβε τον Μάικλ Λάρσον, διαχειριστή κεφαλαίων. Λίγο αργότερα, ο Λάρσον – σήμερα δεξί χέρι του Γκέιτς – ίδρυσε την Cascade Investment και άρχισε να αγοράζει για λογαριασμό του τεράστιες αγροτικές εκτάσεις.
Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, ο «Farmer Bill» όπως έχει χαρακτηριστεί, κατάφερε να αποκτήσει έναν τεράστιο αριθμό εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης. Πλέον, η «αγροτική αυτοκρατορία» του αποτελείται από περίπου 1.077.000 στρέμματα γης τα οποία εκτείνονται σε 18 πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα.
Γιατί αποφάσισε να επενδύσει στη γη
Η ενασχόληση με τη γεωργία θεωρείται μιας πρώτης τάξεως επενδυτική κίνηση στις μέρες μας και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Μπιλ Γκέιτς αποφάσισε να επενδύσει στο συγκεκριμένο κλάδο. «Πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο με συνεχώς αυξανόμενη αξία», δήλωσε στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της American Farmland Trust, Τζον Πιότι. «Έχει μεγάλη εγγενή αξία και πέρα από αυτό, είναι είδος υπό εξαφάνιση» προσθέτει τονίζοντας πως στις ΗΠΑ χάνονται περίπου 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ημερησίως.
Η αυξανόμενη τάση των τιμών
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 η τιμή ανά στρέμμα υπολογιζόταν περίπου στα 1.329 δολάρια. Το 2020, η τιμή αυτή σχεδόν τριπλασιάστηκε, αφού κάθε στρέμμα καλλιεργήσιμης γης κοστίζει πια 3.160 δολάρια. Ο Μπιλ Γκέιτς, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος «υπερπλούσιος» που επενδύει στο συγκεκριμένο κλάδο. Το 2011, οι 100 μεγαλύτεροι γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ είχαν στην κατοχή τους συνολικά 32,7 εκατομμύρια στρέμματα γης ενώ σήμερα αυτά υπολογίζονται πως ανέρχονται σε 42,1 εκατομμύρια.
Το μέλλον των αγροτών
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 30% του συνόλου των αγροτικών γαιών ανήκει σε ιδιοκτήτες που ωστόσο, δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τη γη αυτή. Οι ανησυχίες για το μέλλον τόσο των αγροτών όσο και της γεωργίας συνεχώς αυξάνονται. Από τη μία, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως στο εξής λόγω των αυξανόμενων τιμών αλλά και της δυσκολίας εύρεσης γης, μικροϊδιοκτήτες αλλά και νέοι στο χώρο δεν θα μπορούν να ανταγωνίζονται ονόματα όπως ο Μπιλ Γκέιτς. Ως αποτέλεσμα, θα αναγκάζονται να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους και θα στρέφονται σε κάποιον άλλο κλάδο για να τα βγάλουν πέρα και έτσι, ο αγροτικός τομέας σύντομα θα παρακμάσει. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι – οι λίγο πιο αισιόδοξοι – που δηλώνουν πως η ενασχόληση με τη γεωργία δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με ένα άτομο. Από την παραγωγή έως την κατανάλωση εμπλέκονται πολλά πρόσωπα και υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους.