Quantcast

Ο Μπάιντεν το «τερμάτισε» με νέο σαρδάμ – Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Καμπότζης… ηγέτη της Κολομβίας! (Βίντεο)

Λανθασμένη επίκληση στον Χουν Σεν με το «καλημέρα σας» από τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ASEAN - Τι συζήτησαν οι ηγέτες των δύο κρατών

Για ακόμη μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν… μπέρδεψε τα λόγια του νωρίτερα σήμερα κατά το ταξίδι του στην Ασία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ASEAN , όταν μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα της εναρκτήριας ομιλίας του αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Καμπότζης… κυβερνήτη της Κολομβίας!

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Κολομβίας για την ηγεσία του ως επικεφαλής του ASEAN», είπε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν σε ένα επιπλέον γλωσσικό ατόπημα, ένα από τα πολλά των τελευταίων ημερών. Σημειώνεται πως ο 79χρονος Αμερικανός πρόεδρος δεν κατάλαβε ποτέ το λάθος του, με αποτέλεσμα να συνεχίζει την ομιλία του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ο Μπάιντεν πήρε το λόγο μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά τον πρωθυπουργό Χουν Σεν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα εδώ και 37 χρόνια, εκφωνόντας το κείμενο με την ομιλία του που αναγραφόταν σε ένα χαρτί.

26446971

Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ύστερα από ένα «μαραθώνιο» ταξίδι  δύο πτήσεων με μία ενδιάμεση, τρίωρη στάση στην Αίγυπτο. Κατά την άφιξη, ο Μπάιντεν μετέβη με αυτοκινητοπομπή στο πολυτελές ξενοδοχείο Sokha στην Πνομ Πενχ.

«Ο πρωθυπουργός!» είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Χουν Σεν -ο οποίος τον περίμενε καρτερικά στο μπλε χαλί- κατά την άφιξή του. Στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν μαζί  και εισήλθαν στην αίθουσα.

Σημειώνεται επιπλέον πως ο Μπάιντεν δεν φαίνεται να έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση το κράτος της Καμπότζης αφού,  όταν ακόμη βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την Daily Mail, φέρεται να είπε τα εξής: «Τέλος πάντων παιδιά, έγω τώρα φεύγω πρώτα από όλα για το Κάιρο για την περιβαλλοντική προσπάθεια, και μετά θα περάσω και από την Κολομβία… εννοώ την Καμπότζη» είπε διορθώνοντας μεν τον εαυτό του, αδιαφορώντας δε για το κατά πόσο σχολιάστηκε η λεκτική του γκάφα ή κατά πόσο αυτή θα ενοχλούσε τον πρωθυπουργό του κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας.

Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Το «ευχαριστώ» Μπάιντεν στον Χουν Σεν για την επικριτική στάση κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Καμπότζης που προεδρεύει στην περιφερειακή Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για τις επικριτικές δηλώσεις του, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι προσμένει στην επιστροφή της δημοκρατίας στη Μιανμάρ που διοικείται από το στρατό.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν πριν από τη συνάντησή του με τον Χουν Σεν, τον μακροβιότερο ηγέτη της Καμπότζης που ηγείται της ASEAN κατά τη χρονιά που διανύουμε.

Η αναφερόμενη περιφερειακή ένωση χωρών ηγείται επίσης, προσπαθειών για την ενεργοποίηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μιανμάρ.

26446974

Ουάσινγκτον και χώρες-μέλη της ASEAN θα αντιμετωπίσουν μαζί τα «μεγαλύτερα ανοιχτά ζητήματα των καιρών»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι το Συνολικό Πακέτο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών-μελών της ASEAN θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση “των μεγαλύτερων ανοιχτών ζητημάτων των καιρών μας”.

Ο Μπάιντεν στα σχόλια του για μία διάσκεψη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στην Καμπότζη, τόνισε ότι η αναφερόμενη συμφωνία θα βοηθήσει “την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοιχτή, σταθερή και ευημερούσα, όπως επίσης, ανθεκτική και ασφαλής”.

26446975

Οι ανησυχίες Μπάιντεν για τις κινεζικές δραστηριότητες στη Ναυτική Βάση Ριάμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες του στον ηγέτη της Καμπότζης σχετικά με τις δραστηριότητες της Κίνας στη Ναυτική Βάση Ριάμ, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη πλήρους διαφάνειας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν σε μία συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Χουν Σεν που είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Καμπότζης, στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τον παρότρυνε επίσης, για την απελευθέρωση ακτιβιστών που κρατούνται για κατηγορίες πολιτικών κινήτρων, αλλά και για το άνοιγμα του απαραίτητου χώρου πολιτικής δράσης, αλλά και της δράσης της κοινωνίας των πολιτών, ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.