Quantcast

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί τη Δύση: Όσο πιο ισχυρά όπλα στέλνετε στους «Ναζί», άλλο τόσο εμείς θα τους απομακρύνουμε από τα σύνορα

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής δικών τους δυνάμεων ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα ότι οι παραδόσεις όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Δύση στο Κίεβο θα οδηγήσει τη Ρωσία στο να απωθεί τις ουκρανικές δυνάμεις πιο πίσω από τα σύνορά της, αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιθανές εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία κατά την ρωσική εισβολή.

 

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής δικών τους δυνάμεων ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσινγκτον και η Βρετανία συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραυλικά συστήματα ακριβείας που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τα προηγούμενα όπλα που παρέδωσαν.

Η Ουάσινγκτον προμηθεύει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πυραύλων υψηλής κινητικότητας M142, γνωστοί και ως Himars, και η Βρετανία θα προμηθεύει με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης M270.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος των συστημάτων που θα παραδοθούν, τόσο περισσότερο θα απομακρύνουμε τους Ναζί από τη γραμμή από την οποία μπορεί να προέρχονται απειλές για τους ρωσόφωνους και τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την έναρξη της εισβολής της, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σκοπεύει να καθαρίσει την Ουκρανία από τους «Ναζί». Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές λένε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι φανταστικοί και ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωσή της.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς,.

Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (…) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.

Το βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων εξαρτάται από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Τα συστήματα HIMARS έχουν μέγιστο βεληνεκές 300 χλμ ή περισσότερο, αλλά οι πύραυλοι που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ έχουν βεληνεκές λίγο μεγαλύτερο των 64 χλμ, δηλαδή διπλάσιο από το βεληνεκές των οβιδοβόλων που παρείχαν.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ένα νέο πακέτο βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.