Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη Νέα Ζηλανδία

Αν και θεωρείται πως τα χειρότερα πέρασαν, οι Αρχές προειδοποίησαν σήμερα πως συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ζηλανδία εξαιτίας του κυκλώνα Γκαμπριέλ, ο οποίος έπληξε τη χώρα στην αρχή της εβδομάδας, ανακοίνωσαν οι Αρχές σήμερα.

 

Ένα πτώμα βρέθηκε σε τοποθεσία όπου αγνοείτο πυροσβέστης μετά την κατάρρευση σπιτιού εν μέσω των καιρικών φαινομένων στο Δυτικό Όκλαντ κι άλλα δύο στην περιοχή Χοξ Μπέι, στο Βόρειο Νησί, ανακοίνωσε ο υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων Κίραν Μακάνουλτι.

Αν και θεωρείται πως τα χειρότερα πέρασαν, οι Αρχές προειδοποίησαν σήμερα πως συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι.

Σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το Βόρειο Νησί, όπου ζουν πάνω τα 3/4 του πληθυσμού της χώρας (περίπου πέντε εκατομμύρια), προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κρις Χίπκινς, ο οποίος χαρακτήρισε τον κυκλώνα Γκαμπριέλ το σοβαρότερο μετεωρολογικό φαινόμενο «αυτού του αιώνα», κήρυξε εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για μια εβδομάδα.

 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Ζηλανδία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μόλις η τρίτη στα χρονικά, λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ.

Ο υπουργός Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης, Κίεραν Μακανάλτι, δήλωσε ότι ο καταστροφικός αντίκτυπος του κυκλώνα απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια των αρχών για την υποστήριξη των πληγέντων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Νήσου», τόνισε ο Μακανάλτι.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε κηρυχθεί στη Νέα Ζηλανδία άλλες δύο φορές στο παρελθόν: η πρώτη το 2011 λόγω του σεισμού των 6,3 βαθμών που έπληξε το Κράιστσερτς και η δεύτερη κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ