Ο Ερντογάν υπέδειξε τη 14η Μαΐου ως την ημέρα εκλογών στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επεσήμανε την 14η Μαΐου ως την ημερομηνία

Η επίσημη ανακοίνωση για την ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία έγινε την Τετάρτη το πρωί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επεσήμανε την 14η Μαΐου ως την ημερομηνία που οι Τούρκοι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες.

Ταυτίζοντας με κάποιον τρόπο τον εαυτό του με τον Αντνάν Μεντερές και υποδεικνύοντας τις 14 Μαΐου για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Ερντογάν είπε: “Το έθνος μας θα πει ‘φτάνει’ σε αυτούς τους πραξικοπηματίες. Η υπόσχεση της αντιπολίτευσης δεν είναι να βάλει υποψήφιο μπροστά στο έθνος, αλλά να κυβερνήσει τη χώρα με 10 άτομα. Θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μέσω ενός προέδρου-μαριονέτα. Υπάρχει αυτός ο φασισμός στους κώδικες του CHP. Τι γίνεται με τους άλλους; Αυτά, με τη σειρά τους, φέρνουν ένα είδος πολιτικού déjà vu στο έθνος μας με την κρίση τους, που επιδεικνύουν κάθε εβδομάδα. Στις 14 Μαΐου 1950, ο Μεντερές ‘φτάνει ο λόγος του έθνους’. Το έθνος θα απαντήσει στο Τραπέζι των Έξι την ίδια μέρα μετά από 73 χρόνια.

“Ξέρετε, το 2023, του οποίου τη δεύτερη εβδομάδα έχουμε αφήσει πίσω μας, δεν είναι απλώς μια ακόμα αρχή νέας χρονιάς για εμάς. Είμαστε ένα κόμμα που έχει θέσει τους στόχους του σύμφωνα με το εύρος του 2023 εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε κυβέρνηση. Στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας, πετύχαμε τους στόχους που θέλαμε να πετύχουμε σε μεγάλη κλίμακα. Το 2023 είναι και το σύμβολο της 20ετούς πολιτικής εργασίας και υπηρεσιών μας και η αρχή του Τουρκικού Αιώνα. Αυτό είναι που κάνει τις επερχόμενες εκλογές σημαντικές και ιστορικές. Καμία επιλογή στη ζωή μας δεν ήταν εύκολη. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μπήκαμε με μεγάλο αγώνα, με ζήλο και επιμέλεια. Καταφέραμε να βγαίνουμε νικητές από τις κάλπες σε κάθε εκλογές. Τι διαφέρει αυτή η εκλογική αναμέτρηση από άλλες; Μπήκαμε στην πολιτική φέρνοντας νέα φωνή και πνοή. Προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές του 2023 με τον ενθουσιασμό να οικοδομήσουμε το όραμα του αιώνα της Τουρκίας, παλεύοντας με τις επιπτώσεις των πρόσφατων κρίσεων στον κόσμο στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας τις αυταπάτες των φρικτών συμμαχιών και ζώντας τη γλυκιά προσμονή για την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουμε δώσει στο έθνος μας”, δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν ο πληθωρισμός και βρίσκεται σε πτώση. Θα το δούμε να πέφτει γρήγορα. Τους επόμενους μήνες, θα μειωθεί στο 40% με 30%. Επειδή σπάσαμε τις παγίδες που προκαλούσαν πληθωρισμό. Βιώνουμε προσωπικά την ειλικρίνεια στα μάτια των ανθρώπων μας και την αγάπη στην καρδιά τους. Τα ίδια συναισθήματα είχαμε στην Αττάλεια, το Ερζερούμ, το Μαρντίν, το Ικόνιο, τη Μαλάτια και πολλές άλλες πόλεις. Ο βασικός καθοριστικός παράγοντας είναι τι θα κοιτάξει ο ίδιος κόσμος όταν θα πάει στις κάλπες και θα αποφασίσει για το μέλλον του”, είπε.

 

Πηγή: Capital