Ο Ερντογάν αυξάνει την πίεση στον Έβρο – Τι αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε πλήρη ετοιμότητα ΕΛΑΣ και Στρατός

Σε πλήρη συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές αρχές καθώς το τελευταίο διάστημα στα χερσαία σύνορα του Έβρου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, ακόμα και μεταφορά παράνομων μεταναστών με λεωφορεία από το εσωτερικό της Τουρκίας.

 

 

Τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η κυβέρνηση δεν είχε οχυρώσει τα σύνορα της χώρας στον Έβρο τους τελευταίους μήνες θα είχαν μπει στην Ελλάδα έως και 100.000 παράτυποι μετανάστες.

Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η Ορεστιάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας η αύξηση των μεταναστευτικών ροών φτάνει το 125%. Συνολικά 1.130 μετανάστες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα έναντι μόλις 502 πέρυσι.

Πού είναι μεγάλη η πίεση

Μεγάλη είναι η πίεση και στο Τυχερό, τα Λάβαρα, και άλλες περιοχές. Από το σημείο που τελειώνει ο φράκτης, από την περιοχή των Φερρών δηλαδή ως και τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, η μεταναστευτική πίεση είναι αυξημένη. Την προσπάθεια τους να εισέλθουν στη χώρα βοηθά και το γεγονός ότι την καλοκαιρινή περίοδο πέφτει η στάθμη του ποταμού στον Έβρο.

«Θωρακίσαμε τα σύνορά μας και καθημερινά αποτρέπουμε την είσοδο 900 παράνομων μεταναστών στην χώρα μας. Τα σχέδια των γειτόνων μας για εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων πέφτουν σε τείχος» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θειοδωρικάκος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Παλαιό Φαληρο.

Πού οφείλονται οι μεταναστευτικές ροές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, η μεταναστευτική πίεση του τελευταίου διαστήματος στα χερσαία σύνορα δεν είναι άσχετη με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ότι σχεδιάζει να στείλει στην Ελλάδα 1 εκατ. μετανάστες που ζουν στην Τουρκία (κυρίως Σύριους, κ.α.).

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση κάποιων να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη φέρεται να παίζει και η τραγική οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις

Την Παρασκευή οι Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, την ώρα που βρισκόταν πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο, με τους Τούρκους να ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται ο εναέριος χώρος τους.

«Θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να επαναφέρουν την ένταση»

«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Όποτε ο Ερντογάν πιέζεται από το εξωτερικό, κάνει κάποια αναδίπλωση, αλλά αυτή συνήθως δεν κρατάει πολύ. Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Ουκρανία έσπευσε να συναντήσει τον Έλληνα ΠΘ. Δεν πέρασε μία εβδομάδα και γυρίσαμε σε όσα γίνονταν πριν τη συνάντηση», σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Νομίζω ότι οι Τούρκοι σύντομα θα γυρίσουν στην ίδια ρητορική. Προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους προχθές, και εχθές παρενόχλησαν το ελικόπτερο του κ. Χαρδαλιά. Οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να μας επαναφέρουν σε ένταση. Προσπαθούν να μη φανεί ότι φέρουν την ευθύνη. Η ένταση και η ρητορική του Ερντογάν είναι ραγδαία αυξανόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο ΓΓ του δήμου Τήλου, Στάθης Κοντός, αναφορικά με την κατάσταση στο νησί, μετά και την αμφισβήτηση από την τουρκική πλευρά της ελληνικής κυριαρχίας σε πολλά νησιά μας.

«Εμείς φόβο δεν έχουμε. Ανησυχία υπάρχει, αλλά φόβος όχι. Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει καλά. Ανησυχία υπάρχει γιατί και τα οικονομικά της χώρας δεν πάνε καλά, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Κοντός.

«Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους Τούρκους πολίτες. Έρχονται με τα σκάφη τους, κάθονται σαββατοκύριακα. Την ίδια ανησυχία έχουν και εκείνοι. Όλοι θέλουν την ηρεμία. Εδώ υπάρχει γενικά μια ηρεμία που δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει ανησυχία με τη ρητορική Ερντογάν, αλλά δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.