Έγγραφα του 19ου αιώνα αποδεικνύουν ότι ο λόρδος Έλγιν δεν πλήρωσε τον προκαθορισμένο φόρο εκτελωνισμού για την παράνομη εισαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». Μάλιστα, προσπάθησε να υποβαθμίσει και την αξία τους, σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό ερευνητή του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Cambridge.
Σύμφωνα με τον «Guardian», από την πρώτη εξέταση των εγγράφων προκύπτει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, υποκόμης Κάστελρεϊ, βοήθησε τον λόρδο Έλγιν να εισαγάγει τα Γλυπτά «αφορολόγητα» και, σύμφωνα με ιστορικούς, ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλλον, είχε γνώση του σχεδίου του πρώην Βρετανού πρέσβη. Μάλιστα, ο Έλγιν περιέγραφε ένα από τα κιβώτια που περιείχε τα αποσπασμένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως «ασήμαντες αντίκες και μάρμαρα».
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ντάνιελ Σίμπσον, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Cambridge που ανακάλυψε τα έγγραφα, εκτιμά ότι ο υποκόμης Κάστελρεϊ, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα «κλειδιά» που έπεισαν τη βρετανική κυβέρνηση να αγοράσει τα Γλυπτά από τον Έλγιν, σχεδίαζε εξαρχής να περιέλθουν τα αποσπασμένα μέλη του Παρθενώνα στην κατοχή της Βρετανίας και «χρησιμοποίησε» τον Έλγιν για να το πετύχει.
Οι επιστολές προσθέτουν ακόμη μία σημαντική ψηφίδα στο παζλ των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ανακάλυψη του νεαρού ερευνητή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνικές διεκδικήσεις.