Με ένα μακροσκελές άρθρο του ο Economist επικεντρώνει στην Τουρκία αναφέροντας ότι τόσο η εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν όσο και η οικονομία της Τουρκίας δέχονται δυνατά χτυπήματα.
Για μια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σκοπό να ελπίζει ότι η καταιγίδα που εξαπέλυσε ο Σεντάτ Πεκέρ, ένας εξόριστος μαφιόζος με λογαριασμό στο YouTube θα καταλάγιαζε. Ο Πεκέρ ο οποίος από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κατηγορεί για διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και δολοφονίες ανώτερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, στις 20 Ιουνίου είπε ότι θα σταματήσει τα βίντεο, καθώς ισχυρίστηκε ότι τον έχουν προειδοποιήσει ότι κινδύνευε να δολοφονηθεί.
Οι δυνατότητες επίσημης έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς του Πέκερ είναι ελάχιστες. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το σκάνδαλο. Οι υποστηρικτές του AK που ζητούσαν απόδειξη της διαφθοράς όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα άνθιζε είναι πολύ λιγότερο συγχωρητικοί σήμερα, καθώς το αυξανόμενο κόστος και η κατάρρευση του συναλλάγματος τρώνε τα κέρδη τους. Η επιβάρυνση για τον πληθωρισμό αυξήθηκε έως και 17,5% τον Ιούνιο, ο καλύτερος βαθμός σε δύο χρόνια. Η λίρα έπεσε στα νέα χαμηλά προς το δολάριο πρόσφατα, μόλις ο Ερντογάν ανέφερε ότι ζήτησε από το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός οργανισμός σημειώνει ότι η οικονομική καταστροφή, που επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19, ώθησε έως και 1,6 εκατομμύρια Τούρκους στην τελική φτώχεια, μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Για πρώτη φορά ευάλωτος ο Ερντογάν
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται ευάλωτος. Η απήχηση για το AK έχει μειωθεί στο 26%, το κατώτατο σημείο εδώ και 20 χρόνια, με βάση δημοσκόπηση του Turkiye Raporu, μιας ομάδας ανάλυσης. Εάν διεξαχθούν προεδρικές εκλογές σήμερα, ο κ. Ερντογάν θα έχανε από έναν από τους τρεις βασικούς πιθανούς υποψηφίους, σύμφωνα με έρευνες. Οι εκλογές έχουν οριστεί για το 2023. Συνολικά το 58% των Τούρκων, εκτός και η αντιπολίτευση ζητούν να στηθούν κάλπες νωρίτερα.
Ο κ. Ερντογάν φαίνεται επίσης να χάνει την επαφή του με τον κόσμο, σημειώνει το άρθρο. Μόλις πρόσφατα διέταξε τα κρατικά ιδρύματα να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους και λίγες ημέρες αργότερα εφημερίδες αποκάλυψαν φωτογραφίες ενός προεδρικού ακινήτου αξίας 640 εκατομμυρίων λιρών (74 εκατομμύρια δολάρια), με πισίνα και ιδιωτική παραλία, κατασκευασμένο για τον Ερντογάν στις ακτές της Μεσογείου. Για έναν ηγέτη που εμφανίζεται ως εκπρόσωπο του λαού, αυτό δεν δείχνει πολύ καλό, λέει ο Economist.
Πηγή: Economist