Quantcast

Ντράγκι: Ενέργεια και πληθωρισμός οι κύριες προκλήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

Στα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και στα επόμενα, αναγκαία βήματα, αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

 

 

«Στο εσωτερικό της Ένωσης, υπάρχει η πρόκληση της ενέργειας, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του πληθωρισμού», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι στην χώρα του η αποθήκευση φυσικού αερίου ακολουθεί πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, και ότι η εξάρτηση από την Ρωσία, σε ότι αφορά το αέριο, από 40% που ήταν πέρυσι, μειώθηκε στο 25%.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πρέπει να δράσουμε τώρα, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια, και ότι αποφασίσθηκε να προχωρήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πλήρη μελέτη με αντικείμενο την αγορά του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στάση της Γερμανίας, πάνω στην υιοθέτηση του πλαφόν για την ενέργεια, άλλαξε βαθμιαία, και τώρα χαρακτηρίζεται από μια σαφώς πιο ανοικτή προσέγγιση. «Το ίδιο συνέβη και με την Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι αν η όλη κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να συγκληθεί, όντως, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

«Θεωρούμε θετικές τις τελευταίες, σημερινές εξελίξεις, με τις οποίες το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε, ουσιαστικά, υπέρ της πρότασης που θα πρέπει να επιτρέψει στην Βόρεια Μακεδονία να έχει πρόσβαση στο στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Το θεωρούμε σημαντικό, διότι αυτό θα ξεμπλοκάρει και η υποψηφιότητα της Αλβανίας. Πάντως, αν υπάρξουν νέα εμπόδια για την Βόρεια Μακεδονία, εμείς θέλουμε η Αλβανία να μπορέσει να προχωρήσει με αυτόνομο τρόπο», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι δόθηκε, στην Ουκρανία, το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας και αναφέρθηκε, τέλος, στις ευρύτερες οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης:

«Δεν μιλάμε τόσο για νέο σχέδιο οικονομικής στήριξης των χωρών μελών. Αλλά για την δυνατότητα, να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αυτόνομο τρόπο, και να δανείζει, στην συνέχεια, τις χώρες μέλη. Ας μην ξεχνάμε ότι το σπρεντ, με το NextGenerationEu, μειώθηκε αμέσως. Η κατάσταση, είναι και σήμερα παρόμοια».