Quantcast

Ντράγκι: Ελπίζω να επαναληφθούν οι συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών του Νότου – Το έχουμε συζητήσει

«Ναι, επιβεβαιώνω τα όσα σας είπαν οι συνεργάτες μου. Ελπίζω οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν, διότι είναι χρήσιμες»

Σε απάντηση του σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το αν θα υπάρξουν νέες συναντήσεις των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε:

 

«Ναι, επιβεβαιώνω τα όσα σας είπαν οι συνεργάτες μου. Ελπίζω οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν, διότι είναι χρήσιμες. Είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε και στην συνάντηση που είχα με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, και της Ελλάδας -μέσω τηλεδιάσκεψης- πριν μια εβδομάδα, εδώ στην Ρώμη».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Αιώνιας Πόλης, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε όλες τις προεκτάσεις του.

«Στη χθεσινή συνομιλία μου με τον Πούτιν, του είπα ότι θέλω να μιλήσω για ειρήνη και προσέθεσα ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει επιθυμία για ειρήνη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Οι κυρώσεις αποδίδουν και η ειρήνη επιτυγχάνεται, μόνον αν η Ουκρανία συνεχίσει να τυχαίνει υπεράσπισης. Εξέφρασα τη διάθεση της Ιταλίας να συμβάλει στην όλη ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έγινε δεκτή», συμπλήρωσε.

Ο Μ.Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι «τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία, επιθυμούν η Ιταλία να είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας που ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί».

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογράμμισε ότι «τα υπάρχοντα συμβόλαια που υπεγράφησαν με τη Ρωσία για προμήθεια ενέργειας, θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ και δολάρια» και ότι «όπως κατάλαβα από τα όσα είπε ο Πούτιν, η αλλαγή σε ρούβλια θα είναι μια εσωτερική απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Τα γεγονότα που ζούμε επαναφέρουν στο προσκήνιο την σημασία μιας ”πολιτικής ένωσης”, και η ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι. «Με την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, θα είμαστε όλοι σύμμαχοι, για πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε την σημασία της Στρατηγικής Πυξίδας, και ότι «πρέπει να ξεπεραστεί το σύστημα λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και να καταλάβουμε ποιος, πώς και για ποιο σκοπό ξοδεύει χρήματα στον τομέα αυτό».

«Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κατάλαβαν ότι μπορούν να μετατραπούν σε σημαντικά hub φυσικού αερίου, και στο μέλλον και υδρογόνου, με στόχο, τα αποθέματα ενέργειας της νότιας ακτής της Μεσογείου, να φτάσουν και μέχρι την Βόρεια Ευρώπη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις» και ότι τα σχέδια τα οποία μελετώνται αφορούν «αγωγό φυσικού αερίου Ιταλίας- Ισπανίας, αλλά και τον EastMed». «Χρειάζεται χρόνος, όμως, δεν είναι κάτι το άμεσο», προσέθεσε.

Τόνισε, δε, ότι «δεν ξέρει να απαντήσει αν η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στον EastMed», ότι «η Κομισιόν συνεχίζει την σχετική τεχνική μελέτη», και πως «τα όσα συνέβησαν, αλλάζουν σημαντικά τα συμπεράσματα της τεχνικής μελέτης».

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο και άλλες χώρες, πίεσαν σημαντικά για την επίτευξη πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» και εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί μια τόσο υψηλή τιμή του φυσικού αερίου».

«Η Ρωσία, δεν μπορεί να πουλήσει το φυσικό της αέριο σε άλλον πελάτη, εκτός από την Ευρώπη. Υπάρχουν κάποιοι, όμως, οι οποίοι λένε: ”και αν από την Μόσχα, σταματήσουν τις προμήθειες;”. Με τον διάλογο, πρέπει να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους δισταγμούς. Για να μειώσουμε την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, πρέπει να μειώσουμε την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου», ολοκλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.