Quantcast

Ντέσμοντ Τούτου: Η Νότια Αφρική γιορτάζει τα 90α γενέθλια του νομπελίστα της Ειρήνης

Ο μικροκαμωμένος άνδρας με τα μοβ άμφια του αρχιεπισκόπου έχει μια αύρα και ένα γέλιο που πέρασαν τα σύνορα της χώρας του

Ο Ντέσμοντ Τούτου, ήρωας του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ και νομπελίστας της Ειρήνης, γιορτάζει σήμερα στο Κεϊπτάουν τα 90 χρόνια του.

Με τη συζυγό του, την Λία Τούτου, ο πρώτος μαύρος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος της χώρας θα παρευρεθεί σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο για χρόνια κήρυττε.

Μια τηλεδιάσκεψη με τον Δαλάι Λάμα, την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, την υποστηρίκτρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Γκράσα Μασέλ και τη νοτιοαφρικανή πρώην συνήγορο του πολίτη Θούλι Μαντονσέλα, η οποία έχει καταγγείλει την κρατική διαφθορά, οργανώνεται επίσης από το ίδρυμά του.

Υπογραμμίζοντας «την εντιμότητά του, την ακεραιότητά του, τη γενναιότητά του», ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα του έπλεξε το εγκώμιο σε μια ευχετήρια ανακοίνωση: «Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, υπήρξατε μια φωνή της συνείδησης, που μας καθοδηγούσε και μας ωθούσε να κάνουμε το καλύτερο για το λαό μας».

«Ένας κατακλυσμός αγάπης και ευχών από άτομα και οργανώσεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο έφτασε στο Κεϊπτάουν καθώς πλησίαζαν τα 90α γενέθλια του αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου», ανέφερε το ίδρυμα Tutu Trust.

 

– «Ουράνιο Τόξο» –

Φωνή των μαύρων Νοτιοαφρικανών που αγωνίστηκαν εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος των λευκών που ανατράπηκε από τη δημοκρατία πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ο Ντέσμοντ Τούτου δεν έχει μιλήσει εκτενώς δημόσια τα τελευταία χρονια. Ο ηλικιωμένος άνδρας πάσχει από καρκίνο του προστάτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ενώ είχε νοσηλευθεί το 2019 για μια λοίμωξη.

Συνταξιούχος από το 2010, η τελευταία δημόσια εμφάνισή του χρονολογείται από το Μάιο, όταν είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Καθισμένος σε αναπηρική καρέκλα, χαμογέλασε και χαιρέτισε από απόσταση, χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Ακούραστος υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και φίλος του Νέλσον Μαντέλα, του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής, τιμήθηκε το 1984 με το Νόμπελ για τη δέσμευσή του εναντίον του απαρτχάιντ, που καταργήθηκε το 1994.

Η επιρροή του Τούτου στους κόλπους των αγγλικανικών θεσμών τον οδήγησε σε ένα διάβημα συμφιλίωσης. Βάφτισε τη χώρα του «το έθνος του ουράνιου τόξου», έχοντας πεισθεί πως η νοτιοαφρικανική εμπειρία μπορεί να βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να καταλάβει πώς να ξεπερνά τις συγκρούσεις.

Όμως η εμμονή του με τη συγχώρεση καταγγέλλεται από μια νέα γενιά Νοτιοαφρικανών. Γι’ αυτούς, ο μαύρος πληθυσμός έκανε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις κατά τη μετάβαση προς τη δημοκρατία και δεν ζήτησε στο βαθμό που θα έπρεπε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα του απαρτχάιντ.

Όμως όλοι αναγνωρίζουν στον Τούτου πως συνέχισε να καταγγέλλει ανεπάρκειες και αδικίες: επιτέθηκε στην ομοφοβία, αψήφησε τον Μαντέλα στο ζήτημα της γενναιοδωρίας των μισθών των υπουργών του και επέκρινε ζωηρά την ενδημική διαφθορά επί της προεδρίας του Τζέικομπ Ζούμα.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ