Τον κίνδυνο ενός νέου προσφυγικού κύματος στην Ευρώπη, το οποίο θα πυροδοτήσει η έλλειψη τροφίμων σε χώρες της Βόρειας Αφρικής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμαναν οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί τον Πούτιν ότι εργαλειοποιεί τα αποθέματα τροφίμων, μέσω της στοχοποίησης της ουκρανικής παραγωγής, για να προκαλέσει παγκόσμιο χάος.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε στο οικονομικό φόρουμ: «Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πείνα στη Βόρεια Αφρική, ολόκληρη η νότια Ευρώπη θα έχει τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Σήμερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μπορέσει η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατηγόρησε την Ρωσία για «εκβιασμό».
Συγκεκριμένα είπε: «Στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία, ο στρατός του Κρεμλίνου κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα (…) Και τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείουν ουκρανικά πλοία γεμάτα σιτάρι και ηλιόσπορους».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας έχουν εκτοξεύσει την τιμή των σιτηρών, των ηλιελαίων, των λιπασμάτων και της ενέργειας.
Το Κρεμλίνο ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, μέσω των αυστηρών κυρώσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να βυθίσει εκατομμύρια στην πείνα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι τα παγκόσμια επίπεδα πείνας «βρίσκονται σε νέο υψηλό».
Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις δύο χρόνια, από 135 εκατομμύρια πριν από την πανδημία σε 276 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με τον Γκουτέρες.
Ο ΓΓ είπε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης πείνας έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 500% από το 2016.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει πολύ ένα προϋπάρχον πρόβλημα, καθώς Ρωσία και Ουκρανία παράγουν τεράστιες ποσότητες δημητριακών και μαγειρικών ελαίων, καθώς και γεωργικών λιπασμάτων.
Ο Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι είχε «εντατικές επαφές» με τη Ρωσία και άλλες χώρες και «ελπίζει» σε μια συμφωνία για την άμβλυνση του προβλήματος, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος». Είπε ακόμη ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «ενισχύει και επιταχύνει» τους παράγοντες της επισιτιστικής ανασφάλειας και της παγκόσμιας πείνας.
Ο Ντέιβιντ Μπίσλι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι «η αποτυχία ανοίγματος των λιμανιών θα είναι κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με αποτέλεσμα την πείνα και την αποσταθεροποίηση των εθνών, καθώς και τη μαζική μετανάστευση κατ’ ανάγκη».
«Δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία», είπε. «Πρόκειται για τους φτωχότερους από τους φτωχούς σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας καθώς μιλάμε. Ζητώ λοιπόν από τον πρόεδρο Πούτιν, αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ να ανοίξετε αυτά τα λιμάνια… για να μπορέσουμε να ταΐσουμε τους φτωχότερους από τους φτωχούς και να αποτρέψουμε την πείνα, όπως κάναμε στο παρελθόν. όταν τα έθνη σε αυτό το δωμάτιο έχουν ενωθεί».