Νότια Κορέα: Σάλος με τις «γκάφες» του προέδρου της χώρας στον ΟΗΕ και το Λονδίνο (Βίντεο)

Το ποσοστό της δημοτικότητάς του έχει καταβαραθρωθεί και υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα Το ποσοστό της δημοτικότητάς του έχει καταβαραθρωθεί και υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα

Μια σειρά από γκάφες στιγμάτισαν την πρώτη σημαντική επίσκεψη στο εξωτερικό του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ με αποτέλεσμα το ποσοστό της δημοτικότητάς του να καταβαραθρωθεί και να ξεσπάσουν αντιδράσεις από βουλευτές ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γιουν επισκέφθηκε το Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και έπειτα την Νέα Υόρκη–το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ–για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προτού μεταβεί στον Καναδά χθες Πέμπτη.

Την Τετάρτη και καθώς αποχωρούσε από μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, έπειτα από σύντομη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γιουν αγνοώντας ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό ακούστηκε να λέει στον υπουργό του των Εξωτερικών Παρκ Τζιν: «Τι ντροπή…αν αυτά τα καθίκια αρνηθούν να το ψηφίσουν στη βουλή». Το σχετικό βίντεο προβλήθηκε από νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπεύθυνη Τύπου του Κιμ Έουν-χιε απέρριψε την κατηγορία εξηγώντας ότι ο πρόεδρος Γιουν αναφερόταν στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο και όχι στον Μπάιντεν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει τι ακριβώς εννοούσε ο Γιουν.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Γιουν ότι προσέβαλε τον Μπάιντεν και ντρόπιασε την χώρα του καθώς αρχικά μεταδόθηκε ότι ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος εννοούσε ότι ο Μπάιντεν θα εκτίθετο αν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν ψήφιζε ένα νομοσχέδιο που αφορά την χρηματοδότηση μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας. Τον κατηγόρησαν επίσης ότι «υπονομεύει το εθνικό γόητρο» επειδή δεν απέτισε ύστατο φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Λονδίνο, κάτι το οποίο το γραφείο του απέδωσε στην κίνηση στους δρόμους.

Οι αρχές ήλεγχαν αυστηρά την κίνηση στους δρόμους του Λονδίνου καθώς σχηματίζονταν τεράστιες ουρές στους δρόμους της πρωτεύουσας από πολίτες που ήθελαν να προσκυνήσουν το φέρετρο και κάποιοι από τους υψηλόβαθμους προσκεκλημένους–ανάμεσά τους και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν–αναγκάστηκαν να πάνε να προσκυνήσουν πεζή. Οι βουλευτές της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης επέκριναν επίσης τον Γιουν επειδή δεν συμμετείχε σε κάποια επίσημη σύνοδο με τον Μπάιντεν και τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα κάνοντας λόγο για «διπλωματική καταστροφή».

Οι Γιουν και Μπάιντεν είχαν προγραμματίσει ανεπίσημες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά τελικά είχαν μια συνομιλία μόλις 48 δευτερολέπτων στο Παγκόσμιο Ταμείο. Το γραφείο του Γιουν σχολίασε ότι αυτό ήταν ένα «Plan B» εξαιτίας των αλλαγών στο πρόγραμμα του Μπάιντεν και τόνισε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και στο Λονδίνο. Το ποσοστό της δημοτικότητάς του Γιουν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μειώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα από 33% σε 28%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ