Quantcast

Nordic Monitor: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε καταδικαστική απόφαση για τρομοκρατία

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για έναν Τούρκο πολίτη, έδειξαν ότι είχε ενεργή σχέση με γνωστά μέλη του ISIS

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Σε πρόσφατο άρθρο του το Nordic Monitor αναφέρει ότι ένας Τούρκος τζιχαντιστής, ο οποίος καταδικάστηκε δύο φορές με την κατηγορία της τρομοκρατίας επειδή σχεδίαζε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) και ο οποίος διέδιδε προπαγάνδα για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνούσε με μέλη της, αφέθηκε ελεύθερος από το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας.

Ο τζιχαντιστής, η ταυτότητα του οποίου κρατήθηκε μυστική από το Ανώτατο Εφετείο (Yargıtay), είχε καταδικαστεί από το 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2018 με την κατηγορία της τρομοκρατίας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης. Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας έδειξαν ότι είχε ενεργή σχέση με γνωστά μέλη του ISIS, αντάλλασσε επικοινωνίες μαζί τους και ρωτούσε για το πώς θα ενταχθεί στο ISIS στη Συρία.

Η εξέταση των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε ότι προωθούσε το ISIS στο διαδίκτυο και υποστήριζε τους ηγέτες του ISIS. Το τρίτο τμήμα του Ανώτατου Εφετείου, το οποίο εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας, ανέτρεψε την καταδίκη το 2021, επικαλούμενο διαδικαστικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της δίκης. Δεν εξέτασε την υπόθεση επί της ουσίας.

Ο τζιχαντιστής δικάστηκε εκ νέου από το κατώτερο δικαστήριο και καταδικάστηκε εκ νέου. Κατόπιν έφεσης για τη δεύτερη καταδίκη, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου 2022 να αθωώσει τον τζιχαντιστή, λέγοντας ότι η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου ήταν λανθασμένη. Αυτή τη φορά, το δικαστήριο δημιούργησε προηγούμενο εξετάζοντας την υπόθεση επί της ουσίας και αποφάνθηκε ότι η διάδοση προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης και η διερεύνηση τρόπων για να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS δεν μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατικό αδίκημα.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι «η κοινοποίηση φωτογραφιών που εξυμνούν την τρομοκρατική οργάνωση Daesh, καθώς και αφισών που συμβολίζουν την οργάνωση και φωτογραφιών μαχητών της οργάνωσης» δείχνει απλώς ότι το άτομο συμπαθεί το ISIS και δεν σημαίνει ότι το άτομο συνδέεται οργανικά με τη δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης. Δεν θεώρησε ότι οι επικοινωνίες του τζιχαντιστή με μέλη του ISIS και οι έρευνες για την ένταξή του στην ομάδα στη Συρία αποτελούν επαρκή στοιχεία για την καταδίκη του.

Η απόφαση δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο η διάδοση προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, η επαφή με γνωστούς τρομοκράτες του ISIS και ο σχεδιασμός προσχώρησης στην ομάδα σε γειτονική χώρα δεν θεωρούνται πλέον ποινικά αδικήματα.

Ο τουρκικός ποινικός κώδικας ποινικοποιεί τη «διάδοση της προπαγάνδας ή την προώθηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» στον αντιτρομοκρατικό νόμο αριθ. 371. Το άρθρο αυτό συχνά επικαλούνταν στην Τουρκία για την καταστολή επικριτικών φωνών και αντιφρονούντων που στην πραγματικότητα δεν υποκινούν τη βία.

Η ανατροπή της καταδίκης του τζιχαντιστή από το Τρίτο Τμήμα δύο φορές δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του ιστορικού των δικαστών του τμήματος. Μια επισκόπηση των υποθέσεων των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι εν λόγω δικαστές έχουν αποφανθεί για αναίρεση καταδικαστικών αποφάσεων και την απελευθέρωση τζιχαντιστών.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες επιτυχημένες καταδικαστικές αποφάσεις για το ISIS, έχουν ανατραπεί από τους ανώτερους δικαστές που φαίνεται να ακολουθούν τις επιεικείς κατευθυντήριες γραμμές της ισλαμιστικής κυβέρνησης όταν πρόκειται για την πάταξη των τζιχαντιστικών ομάδων.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των επιτυχημένων καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις του ISIS ή πόσες καταδίκες στην πραγματικότητα επικυρώθηκαν σε έφεση. Αρνούνται να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που ζητούν τέτοιες πληροφορίες. Αντ’ αυτού, συχνά διακινούν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των συλλήψεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε αθώωση και απελευθέρωση.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor