Nordic Monitor: Ο Ερντογάν μεθόδευσε την κρίση ομηρίας του τουρκικού προξενείου στο Ιράκ απο τον ISIS το 2014

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, δήλωσε στις 13 Νοεμβρίου ότι πιστεύει ότι κάποιοι στην κυβέρνηση πούλησαν τον ίδιο και τους άλλους ομήρους προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Πρόσφατα ήρθαν στο φως περισσότερα στοιχεία που επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι η κατάληψη του τουρκικού γενικού προξενείου στη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) τον Ιούνιο του 2014 επετράπη εν γνώσει της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δημιουργηθεί χώρος για διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατική ομάδα, να απελευθερωθούν κρατούμενοι του ISIS και να αξιοποιηθεί το λαθραίο πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor ο Öztürk Yılmaz, ο τότε γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, δήλωσε στις 13 Νοεμβρίου ότι πιστεύει ότι κάποιοι στην κυβέρνηση πούλησαν τον ίδιο και τους άλλους ομήρους προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία.

«Είχα αντισταθεί ως όμηρος για 101 ημέρες. … Αλλά οι χαμηλόβαθμοι εδώ, οι ανέντιμοι άνθρωποι (κυβερνητικοί ηγέτες), μας πέταξαν κάτω από το λεωφορείο. Συνεργάστηκαν με το ISIS για να πάρουν χρήματα και πετρέλαιο στη Συρία. Μας πούλησαν», δήλωσε στους συναδέλφους του σε ένα πολιτικό συνέδριο.

Ο Yılmaz αποσύρθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και επιχείρησε να ασχοληθεί με την πολιτική της αντιπολίτευσης, ιδρύοντας τελικά το Κόμμα Ανανέωσης (Yenilik Partisi). Ως άνθρωπος που γνώριζε όλα τα μυστικά της ιστορίας των ομήρων, αποφάσισε να τα αποκαλύψει όλα, κατηγορώντας δημοσίως τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του ότι συνεργάστηκαν με το ISIS σε μια μυστική συμφωνία.

Είπε ότι είχε στείλει τηλεγραφήματα και είχε κάνει εκατοντάδες τηλεφωνήματα καθώς το ISIS πλησίαζε το προξενείο, παρέχοντας συντεταγμένες για μονάδες μαχητών του ISIS, αλλά δεν μπορούσε να πείσει τις τουρκικές αρχές να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των προελαύνοντων στρατευμάτων των τζιχαντιστών. Αποκάλυψε επίσης ότι η Τουρκία είχε αποσύρει κρυφά όλους τους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών από την περιοχή πριν από την κατάληψη, ένα άλλο στοιχείο που δείχνει τη μυστική συνεργασία με το ISIS.

Τα επείγοντα τηλεγραφήματα και οι αναφορές που έστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα εξαφανίστηκαν, και γι’ αυτό κατηγόρησε τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu, το νούμερο δύο στο υπουργείο εκείνη την εποχή, ότι έπαιξε βασικό ρόλο στη συνωμοσία. Οι κλήσεις του προς τον Sinirlioğlu κατά τη διάρκεια αυτών των 101 ημερών αιχμαλωσίας με ένα τηλέφωνο που κρατούσε κρυμμένο από τους απαγωγείς του ISIS παρέμειναν κυρίως αναπάντητες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 28 Νοεμβρίου, ο πρώην διπλωμάτης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς το προξενείο έπεσε στα προελαύνοντα στρατεύματα του ISIS, λέγοντας ότι ορισμένα μέλη της ομάδας ασφαλείας που αναπτύχθηκε πρόσφατα για την προστασία του προξενείου συνεργάστηκαν με το ISIS. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη και έστειλε μια επίλεκτη ομάδα φρουρών στο προξενείο για την ομαλή διεξαγωγή του σχεδίου.

Μιλώντας για έναν αστυνομικό ειδικών επιχειρήσεων (Özel Harekat Polisi) που αναγνωρίζεται μόνο με τα αρχικά A.Y., ο Yılmaz είπε: «Ο άνθρωπος είναι μέλος του ISIS. … Αναπτύχθηκε και έφτασε λίγες ημέρες πριν από την επιδρομή. Είχε εγγραφεί για υπηρεσία φύλαξης στην πύλη. Αποδείχθηκε ότι μιλούσε επίσης αραβικά. Αυτό άνοιξε την πόρτα στους μαχητές του ISIS και ανάγκασε το προσωπικό του προξενείου να παραδοθεί στον ISIS. Είχε συγκεντρώσει όλα τα όπλα. Αυτό είναι το πρόσωπο που αντιδρούσε όταν διέταξα τους φρουρούς να ανοίξουν πυρ και να πυροβολήσουν κατά του ISIS».

Στις 7 Δεκεμβρίου, τρεις εβδομάδες μετά τις δημόσιες κατηγορίες για συνωμοσία της κυβέρνησης με το ISIS, ο Yılmaz τραυματίστηκε σε επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα που αναγνωρίστηκε ως Serhat K. στο γραφείο του στην Άγκυρα. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και ορκίστηκε να μην παραμείνει σιωπηλός παρά την επίθεση και τις απειλές. Η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν ένα μήνυμα προς τον ίδιο να μην μιλήσει για την κρίση ομηρίας στη Μοσούλη.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor