Nordic Monitor: Η τουρκική MIT οργάνωσε το 2015 τη δολοφονία του ρώσου πιλότου που καταρρίφθηκε στη Συρία

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor o Τούρκος εθνικιστής/ισλαμιστής μαχητής Alparslan Çelik, ο φερόμενος ως δολοφόνος ενός από τους πιλότους του καταρριφθέντος ρωσικού αεροσκάφους, ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας της ΜΙΤ

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ σχεδίασε και εκτέλεσε την άγρια δολοφονία ενός Ρώσου πιλότου που επέζησε από την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους SU-24 πάνω από την τουρκοσυριακή μεθοριακή περιοχή το 2015 και ο δολοφόνος ήταν πράκτορας της ΜΙΤ, σύμφωνα με αποκάλυψη πρώην Τούρκου αξιωματικού.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor o Τούρκος εθνικιστής/ισλαμιστής μαχητής Alparslan Çelik, ο φερόμενος ως δολοφόνος ενός από τους πιλότους του καταρριφθέντος ρωσικού αεροσκάφους, ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας της ΜΙΤ, δήλωσε ο πρώην επιτελάρχης Engin Büker, ο οποίος τώρα ζει στην Ευρώπη.

Ο Çelik εργαζόταν ως διοικητής πεδίου και συντονιστής σε μια τζιχαντιστική ομάδα που βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της ΜΙΤ στη βορειοδυτική πόλη Αζάζ της Συρίας, όταν δολοφονήθηκε ο Ρώσος πιλότος που έπεσε με αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο, υποστήριξε ο Büker σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter στις 16 Ιανουαρίου.

«Ο άνδρας που μιλούσε δυνατά στο μεγάφωνο και έλεγε: “Δόξα τω Θεώ, του ξεριζώσαμε το κεφάλι [του πιλότου]” ήταν ο Alparslan Çelik,» δήλωσε ο Büker.

Εκείνη την εποχή, ο Büker εργαζόταν στο Κοινό Κέντρο Ανταλλαγής Πληροφοριών (Birleşik İstihbarat Paylaşım Merkezi) στην Άγκυρα, το οποίο ιδρύθηκε για να συντονίζει τις πληροφορίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων στο πλαίσιο του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Το κέντρο δημιουργήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας Τουρκίας (ODC-T), το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Βοήθειας των ΗΠΑ για την Ασφάλεια στην Τουρκία. Ο Büker ήταν ανώτερος αξιωματικός σύνδεσμος στην τουρκική ομάδα.

Στο πλαίσιο της εργασίας του, ο Büker είχε έρθει σε επαφή τόσο με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) όσο και με το MIT. Επιβεβαίωσε ότι τις μυστικές επιχειρήσεις της MIT στη Συρία με ομάδες τζιχαντιστών επέβλεπε ο αναπληρωτής επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Kemal Eskintan, πρώην στρατιώτης, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Faaliyetler Dairesi) της MIT από το 2014.

Τον Eskintan βοηθούσε ένας άνδρας που ο Büker αναγνώρισε μόνο με το ψευδώνυμό του, ο Okan, πρώην συνταγματάρχης της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων και δεξί χέρι του Eskintan. Ο Okan ήταν υπεύθυνος για όλες τις επιχειρήσεις πεδίου στη Συρία, υπακούοντας μόνο στον Eskintan, και ο Çelik εργαζόταν υπό τον Okan ως ένας από τους διοικητές των τζιχαντιστών στο έδαφος.

Ο Büker θυμήθηκε το κλίμα που επικρατούσε στο γραφείο συντονισμού του ODC-T όταν ο Okan ενημερώθηκε στο τηλέφωνο από τον Çelik για την εξέλιξη της δολοφονίας του Ρώσου πιλότου. Ο Okan ήταν αισιόδοξος για αυτό που χαρακτήρισε ως σπουδαία δουλειά για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου και την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Ωστόσο, άλλοι στο δωμάτιο ήταν αρκετά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου περιστατικού και τις πιθανές επιπτώσεις για τον τουρκικό στρατό.

Η αποκάλυψη του Büker για την σύνδεση Çelik με τη ΜΙΤ επιβεβαιώνει μια ηχητική καταγραφή που διέρρευσε και αναρτήθηκε στο YouTube τον Ιούνιο του 2021 από τον δημοσιογράφο Ahmet Nesin, η οποία έδειχνε τον Çelik να παραδέχεται το γεγονός ότι είχε εργαστεί για το τουρκικό κράτος όταν οργάνωσε την επίθεση στον καταρριφθέντα Ρώσο πιλότο και συμμετείχε στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου μάχης Maj. Rumyantsev Sergei Aleksandrovich

Η ηχογράφηση της συνομιλίας μεταξύ του Çelik και μιας Τουρκάλας ονόματι Ilgın Şentürk, αποκάλυψε επίσης πώς η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τζιχαντιστές μαχητές όπως ο Çelik για να τροφοδοτήσει τον συριακό εμφύλιο πόλεμο και τον προστάτευσε από νομικά προβλήματα πίσω στην Τουρκία όταν διέφευγε από το νόμο.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, ο Çelik δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για ό,τι είχε κάνει και φάνηκε να έχει αποδεχτεί τη φυλάκιση ως υποχρέωση προς το τουρκικό κράτος μετά την εντεινόμενη ρωσική πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η φυλάκισή του ήταν σύντομη. Σήμερα, υπηρετεί στην προστατευτική ομάδα του συμμάχου του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως μια έκθεση που επιβεβαίωσε ότι ένας Τούρκος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους γνώριζε ότι πυροβολούσε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Sukhoi Su-24M στον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων, όταν έλαβε εντολή να πυροβολήσει από τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγό Abidin Ünal, με την έγκριση της κυβέρνησης. Ο Hulusi Akar, ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου και σημερινός υπουργός Άμυνας, συνάντησε προσωπικά και συνεχάρη τον πιλότο μάχης του μαχητικού αεροσκάφους F-16 που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος.

Στην ηχογράφηση ο Çelik δήλωσε ότι ανέμενε τη σύλληψή του μετά τη δημοσίευση στα μέσα ενημέρωσης βίντεο που τον ενέπλεκε στη δολοφονία του πιλότου στη Συρία. Ο ίδιος καυχιόταν για το πώς είχε λάβει μέρος στη τζιχάντ στη Συρία και διατηρούσε καλές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Çelik γαλουχήθηκε με την ülkücü (εθνικιστική/ιδεαλιστική) ιδεολογία που προωθούσε το ρατσιστικό MHP. Ο πατέρας του Ramazan ήταν δήμαρχος του Keban για χρόνια αφού κέρδισε τις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του MHP. Σε συνέντευξή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το 2014, ο πατέρας του δήλωσε ότι ήταν περήφανος για τον γιο του και ότι και ο ίδιος ήταν πρόθυμος να πάει στη Συρία για να πολεμήσει αν χρειαζόταν.

Επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί ήδη πίστευαν, ο Çelik παραδέχτηκε στο τηλέφωνο ότι προστατευόταν από εισαγγελείς στη Σμύρνη, με επικεφαλής τον τότε επικεφαλής εισαγγελέα Okan Bato και τον εισαγγελέα του Γραφείου Αντιτρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος Berkant Karakaya, αμφότεροι πιστοί του προέδρου Erdoğan, ο οποίος τους είχε επιλέξει για τη θέση αυτή.

«Τα προβλήματά μου θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν με είχαν προστατεύσει», πρόσθεσε.

«Ο εισαγγελέας Karakaya είναι ένας Τούρκος εθνικιστής που με προστάτευσε. Τον συμπαθούσα πάρα πολύ. Καθίσαμε και συζητήσαμε πολλές φορές. Με προστάτευσε», δήλωσε ο Çelik.

Στην πραγματικότητα, οι αρχικές κατηγορίες εναντίον του Çelik για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου απορρίφθηκαν γρήγορα από τον Karakaya, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ποινική δίωξη του Çelik για τη δολοφονία.

O Τούρκος εθνικιστής/ισλαμιστής μαχητής Alparslan Çelik,

Μόνο αφού άρχισε να αυξάνεται η πίεση από τη Ρωσία στην τουρκική κυβέρνηση και η Μόσχα άρχισε να αποκαλύπτει τις συναλλαγές της οικογένειας του προέδρου Ερντογάν με τον ISIS στην παράνομη διακίνηση πετρελαίου, ο Çelik συνελήφθη ξανά με κατηγορίες που δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου.

Εκτός από τη νομική κάλυψη που παρείχαν οι εισαγγελείς, ο Çelik και οι συνεργάτες του στο έγκλημα είχαν επίσης στενή σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες, το αστυνομικό τμήμα και αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος στη Σμύρνη για τη λειτουργία ενός μεγάλου κυκλώματος εκβιασμού. Όχι μόνο διακινούσαν μαχητές και όπλα προς τη Συρία, αλλά και διηύθυναν δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος στη Σμύρνη και απειλούσαν και εκβίαζαν επιχειρηματίες για να αποσπάσουν χρήματα, να κατασχέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αναλάβουν τις επιχειρήσεις τους.

Η τηλεφωνική συνομιλία παρείχε ενδείξεις για το ποιοι στην τουρκική κυβέρνηση εμπλέκονταν σε σχέδια εκβιασμού επιχειρηματιών με κακόβουλες διώξεις. Ο Gürbüz Yüksel, ο τότε περιφερειακός επικεφαλής της ΜΙΤ στη Σμύρνη, ο Kudret Dikmen, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της αστυνομίας της Σμύρνης, και οι εισαγγελείς Bato και Karakaya ήταν οι επικεφαλής που διηύθυναν το εκβιαστικό σχέδιο στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τους Çelik και Şentürk, ανώτερα πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός Binali Yıldırım, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Nükhet Hotar και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Berat Albayrak συμμετείχαν στο σύστημα εκβιασμού και παρείχαν πολιτική κάλυψη σε αξιωματούχους και μαχητές στην επαρχία της Σμύρνης.

Ορισμένα από τα παράνομα κυκλώματα που λειτουργούν στην επαρχία αποκαλύφθηκαν προηγουμένως από τον Serkan Kurtuluş, φίλο του Şentürk και συμπολεμιστή του Çelik στη Συρία. Ο Kurtuluş, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία υπό το φόβο δολοφονίας μετά από εσωτερικές διαμάχες στο δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος, αποκάλυψε τους πρώην συνεργούς του από την Αργεντινή, όπου κρατείται. Η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει την έκδοση του Kurtuluş από εκεί.

Μίλησε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Fox News, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες για το πώς η ομάδα κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία επικριτών της κυβέρνησης από το κίνημα Γκιουλέν. Αποκάλυψε επίσης ένα σχέδιο για τη δολοφονία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος φυλακίστηκε άδικα στην Τουρκία πριν παρέμβει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδίαζε να φορτώσει τη δολοφονία στην ομάδα Γκιουλέν, εάν ο Kurtuluş είχε προχωρήσει στη δολοφονία.

Ο Kurtuluş βρισκόταν επίσης στη Συρία για να πολεμήσει μαζί με τον Çelik. Στην τηλεφωνική ηχογράφηση η Şentürk επιβεβαίωσε ότι ο φίλος της έκανε τα πάντα με την έγκριση και τη γνώση του περιφερειακού διευθυντή της ΜΙΤ Gürbüz. Η Çelik ισχυρίστηκε ότι ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών Dikmen, που περιγράφεται ως το δεξί χέρι του υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu, χρησιμοποίησε επίσης τον Kurtuluş για τα δικά του σχέδια.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor