Ο πρώην υπουργός Οικολογίας, Νικολά Ιλό, αποκάλυψε ότι πολλές γυναίκες πρόκειται να τον κατηγορήσουν για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι αποχωρεί «οριστικά από τον δημόσιο βίο».
«Θα παραιτηθώ από την προεδρία (σ.σ. επί τιμή) του ιδρύματός μου, για να το προστατεύσω από το στίγμα (…) Αποχωρώ οριστικά από τον δημόσιο βίο επειδή αηδίασα» ανέφερε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση ο πρώην παρουσιαστής. «Γιατί να διαιωνίσω μια φήμη που με κάνει να υφίσταμαι ότι χειρότερο μπορεί να υποστεί ένας άνδρας;» διερωτήθηκε.
«Αποχωρώ από τις δεσμεύσεις μου, δεν θα ξαναμιλήσω, το πλήρωσα πολύ βαριά» πρόσθεσε ο Ιλό, ο οποίος ήταν επί 15 μήνες (Μάιος 2017-Αύγουστος 2018) υπουργός Οικολογικής Μετάβασης στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Μιλώντας σήμερα, ο Ιλό πρόλαβε τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο γυναίκες τον καταγγέλλουν για «σεξουαλική επίθεση και βιασμό», γεγονότα που ανάγονται μέχρι και το 1989.
«Δεν διέπραξα αυτά τα πράγματα, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Ποτέ δεν εξανάγκασα κανέναν», επέμεινε ο ίδιος, καταγγέλλοντας «ένα σύστημα όπου έχει χαθεί η λογική» και «μια δικαιοσύνη που αποδίδεται στα τηλεοπτικά πλατό».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τέσσερις ή πέντε γυναίκες μιλούν σε αυτό το ντοκιμαντέρ, εκτός από την εγγονή του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η οποία είναι γνωστό από το 2018 ότι είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του για βιασμό. Την εποχή εκείνη, το περιοδικό Ebdo (σ.σ. δεν κυκλοφορεί πλέον) είχε δημοσιεύσει μια αμφιλεγόμενη έρευνα όπου γινόταν λόγος για κατάθεση μήνυσης για βιασμό δέκα χρόνια νωρίτερα. Η υπόθεση αυτή είχε μπει στο αρχείο. Λίγο πριν κυκλοφορήσει το τεύχος του περιοδικού, ο Ιλό διέψευσε και πάλι στην τηλεόραση αυτές τις «αισχρές φήμες».
Οι εισαγγελικές αρχές, όπως και ο ίδιος ο Ιλό, επιβεβαίωσαν ότι κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του το 2008 αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια γιατί το αδίκημα αναγόταν στο 1997 και είχε παραγραφεί.
Το 1990 ο Νικολά Ιλό ίδρυσε το «Ίδρυμα Ουσουάια», το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Νικολά Ιλό για τη φύση και τον άνθρωπο», στο επιστημονικό συμβούλιο του οποίου μετείχαν περίβλεπτοι επιστήμονες, όπως οι Πολ-Εμίλ Βικτόρ, Ιβ Κοπέν και Ζαν-Λουπ Κρετιέν.