Νεπάλ: Εντοπίστηκαν 21 πτώματα από το αεροπορικό δυστύχημα

«Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες»

Είκοσι ένα πτώματα εντοπίστηκαν στην πλαγιά ενός βουνού στα Ιμαλάια στο Νεπάλ, όπου χθες, Κυριακή, συνετρίβη αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 22 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

 

“Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες”, δήλωσε ο Ντέο Τσάντρα Λαλ Κάρνα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ.

“Είκοσι ένα πτώματα εντοπίστηκαν”, δήλωσε στο AFP ο Ναραγιάν Σίλουολ, εκπρόσωπος του νεπαλικού στρατού, την επομένη του δυστυχήματος με το δικινητήριο Twin Otter της αεροπορικής εταιρίας Tara Air.

“Δέκα πτώματα ανασύρθηκαν και προσπαθούμε να τα μεταφέρουμε στο Κατμαντού. Τα συνεργεία διάσωσης εργάζονται για να προσεγγίσουν τα υπόλοιπα”, διευκρίνισε.

Η ΥΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως το αεροπλάνο “υπέστη ένα δυστύχημα” στα 4.420 μέτρα, στη ζώνη Σανοσουέαρ του αγροτικού δήμου Τασάνγκ στον τομέα Μούστανγκ. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις αιτίες του ατυχήματος.

“Αναλύοντας τις εικόνες που λάβαμε, φαίνεται πως η πτήση δεν πήρε φωτιά. Τα πάντα διασκορπίστηκαν στο σημείο. Το αεροπλάνο φαίνεται να προσέκρουσε σε έναν μεγάλο βράχο στον λόφο”, δήλωσε ο Ντεβ Ρατζ Σουμπέντι, εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Παχάρα.

Περίπου 60 άτομα εργάζονται στο σημείο, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί, οδηγοί βουνών και κάτοικοι που διέτρεξαν τα περισσότερα χιλιόμετρα πεζή για να φθάσουν εκεί.

Εκτός από τα τρία μέλη του πληρώματος, το αεροπλάνο μετέφερε 19 επιβάτες: δύο ήταν Γερμανοί, τέσσερις Ινδοί και δεκαέξι Νεπαλέζοι.

Οι τέσσερις Ινδοί ήταν ένα ζευγάρι, η κόρη και ο γιος τους, ηλικίας 15 και 22 ετών, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της ινδικής αστυνομίας, ο Ούταμ Σοναουάνε.

Σύμφωνα με τον Πραντίπ Γκάουτσαν, έναν τοπικό δημόσιο υπάλληλο, τα συντρίμμια βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 3.800-4.000 μέτρων.

Το δικινητήριο Twin Otter της αεροπορικής εταιρίας Tara Air είχε απογειωθεί από την πόλη Ποχάρα (κεντροδυτικό Νεπάλ) στις 09:55 (07:10 ώρα Ελλάδας), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, 200 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, προτού χάσει την επαφή μέσω ραδιοσυχνοτήτων.

Είχε προορισμό το Τζόμσομ, μια περιοχή προσφιλή στους ταξιδιώτης στα Ιμαλάια, σε μια πτήση 20′ από την Ποχάρα.

Φωτογραφία που ανήρτησε ο Ναραγιάν Σίλουαλ, εκπρόσωπος του νεπαλικού στρατού στο Twitter, δείχνει τα συντρίμμια του αεροπλάνου διασκορπισμένα στην πλαγιά ενός βουνού.

Ο αριθμός καταχώρησης 9N-AET φαίνεται καθαρά σε αυτό που μοιάζει να ήταν ένα τμήμα του φτερού.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο Aviation Safety Network, το αεροπλάνο είχε κατασκευαστεί από την καναδική εταιρία De Havilland και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1979.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης επαναλήφθηκαν σήμερα το πρωί μετά τη διακοπή τους όταν έπεσε η νύχτα χθες, Κυριακή.

Η Tara Air είναι θυγατρική της Yeti Airlines, μιας ιδιωτικής εταιρίας εσωτερικών πτήσεων που εξυπηρετεί πολλές απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ.

Η νεπαλική πολιτική αεροπορία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μεταφέροντας τουρίστες, οδοιπόρους και ορειβάτες, καθώς και εμπορεύματα σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες οδικώς περιοχές.

Το Νεπάλ, μια φτωχή χώρα των Ιμαλαΐων, έχει ένα κακό ιστορικό στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης των πιλότων και συντήρησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε σε όλες τις νεπαλικές αεροπορικές εταιρίες την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της για λόγους ασφαλείας.

Η χώρα διαθέτει επίσης μερικούς από τους πιο επικίνδυνους διαδρόμους προσγείωσης στον κόσμο, που βρίσκονται στη μέση χιονισμένων κορυφών.

Τον Μάρτιο του 2018, αεροπλάνο της μπαγκλαντεσιανής εταιρίας US-Bangla Airlines συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, οδηγώντας στον θάνατο 51 ανθρώπους.

Το πιο φονικό δυστύχημα σημειώθηκε το 1992: 167 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια πτήση της εταιρίας Pakistan International Airlines κοντά στο αεροδρόμιο του Κατμαντού.

Δύο μήνες νωρίτερα, ένα αεροπλάνο της Thai Airways είχε συντριβεί στην ίδια ζώνη, προκαλώντας 113 θανάτους.