Νέος ρόλος για την Άνγκελα Μέρκελ: Πού αναλαμβάνει πρόεδρος

Θα αναλάβει καθήκοντα το φθινόπωρο

Έναν νέο ρόλο αναμένεται να αναλάβει, μετά και την αποχώρησή της από την καγκελαρία της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ.

 

 

 

Πού και πότε αναλαμβάνει

Η τέως καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία απέρριψε τον περασμένο Ιανουάριο πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για κορυφαίο πόστο, σχεδιάζει, όπως αποκάλυψε χθες εκπρόσωπός της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναλάβει την προεδρία της κριτικής επιτροπής του πορτογαλικού βραβείου Gulbenkian για την ανθρωπιά.

Η Μέρκελ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα όπως αναμένεται το φθινόπωρο σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στη φετινή τελετή απονομής του βραβείου.

Η Μέρκελ είχε ενημερώσει την γερμανική κυβέρνηση για την επιθυμία της να αναλάβει την προεδρία της κριτικής επιτροπής του Gulbenkian και με απόφασή του στις 15 Ιουνίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το υπουργικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, μετά από σχετική εισήγηση συμβουλευτικής επιτροπής.

Τι είναι το εν λόγω ίδρυμα

Το ίδρυμα Gulbenkian, που ίδρυσε ο Αρμένιος μεγιστάνας πετρελαίου και συλλέκτης έργων Τέχνης, Καλούστ Γκουλμπενκιάν το 1956 στην Πορτογαλία, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω της Τέχνης, της φιλανθρωπίας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Το ίδρυμα ξεκίνησε προ διετίας την απονομή του Βραβείου για την Ανθρωπιά. Το 2020 η Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή, Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε η πρώτη που έλαβε το βραβείο, που συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο ενός εκατ. ευρώ, για τον αγώνα της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Τον περασμένο χρόνο το βραβείο απονεμήθηκε στην Οργάνωση “Global Covenant of Mayors” για το κλίμα και την ενέργεια, ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο, ενώ στην επιλογή του επόμενου θα μετάσχει υπό την ιδιότητα της προέδρου της επιτροπής η Μέρκελ.

Η επίσκεψη μουσείου στην Ουάσιγκτον με τον Ομπάμα

Επίδειξη του ενδιαφέροντός της για την Τέχνη και τον πολιτισμό έκανε η Μέρκελ και προ ημερών, όταν την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκε παρέα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα ο Ομπάμα έδωσε στη δημοσιότητα με ανάρτησή του στο Twitter και μια φωτογραφία από την επίσκεψή του με τη Μέρκελ σημειώνοντας στη λεζάντα: «Είμαι ευτυχής που μπορώ να την αποκαλώ φίλη». Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι στο διάστημα που κρατούσε στα χέρια του τα ηνία των ΗΠΑ «είδα την καγκελάριο Μέρκελ να ηγείται σε περιόδους κρίσεων με τον σοφό ρεαλισμό της, το καλό χιούμορ και την ακλόνητη ηθική πυξίδα της».

Η Μέρκελ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι μετά τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία σκόπευε να κάνει ταξίδια σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ. Στις αρχές Απριλίου η τέως καγκελάριος επισκέφθηκε τη Φλωρεντία και τη Ρώμη.