Νέο βέτο από Ρωσία και Κίνα για την διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΘΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ

Για διάστημα μόνο έξι μηνών και μέσω τουρκικών μεθοριακών διαβάσεων επέμεινε η Ρωσία να επιτραπεί η διασυνοριακή βοήθεια.

Για 14η φορά αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη Συρία το 2001, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάροντας την παράταση της παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Τουρκίας του Ιράκ σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες.

Η πρόταση, την οποία υπέβαλαν από κοινού το Βέλγιο, το Κουβέιτ και η Γερμανία, θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για άλλους 12 μήνες από δύο συνοριακά περάσματα στην Τουρκία και ένα στο Ιράκ. Όμως η Ρωσία ήθελε να επιτραπεί η διασυνοριακή βοήθεια μόνο μέσω τουρκικών μεθοριακών διαβάσεων και μόνο για διάστημα έξι μηνών και για αυτό είχε καταθέσει τη δική της αντίστοιχη πρόταση.

Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στην πρόταση του Βελγίου, του Κουβέιτ και της Γερμανίας, με τις υπόλοιπες 13 χώρες του Συμβουλίου να ψηφίζουν υπέρ. Για να περάσει ένα ψήφισμα απαιτείται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 9 χώρες και να μην ασκήσει βέτο κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία).

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ δήλωσε «σοκαρισμένη» από το βέτο γιατί οι συνέπειες «θα είναι καταστροφικές», όπως τις χαρακτήρισε. Είπε ότι η στάση των δύο χωρών είναι «ανεύθυνη και σκληρή».

Το Συμβούλιο στη συνέχεια κλήθηκε να ψηφίσει την πρόταση της Ρωσίας, όμως μόνο πέντε χώρες τάχθηκαν υπέρ, έξι την καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν από την ψηφοφορία.

«Ποιος κέρδισε σήμερα; Κανείς. Ποιος έχασε; Ο συριακός λαός», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά και ότι το Συμβούλιο οφείλει να αναγνωρίσει αυτήν την αλλαγή.

«Μην επιχειρήσετε να επιρρίψετε την ευθύνη σε εμάς για αυτό», πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα Μέλερ, η αναπληρώτρια των υπηρεσιών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι χωρίς τις διασυνοριακές παραδόσεις θα τερματιστεί άμεσα η παροχή βοήθειας σε εκατομμύρια πολίτες. Ως αποτέλεσμα, «θα αυξηθούν η πείνα και οι ασθένειες που θα οδηγήσουν σε θανάτους και περαιτέρω εκτοπίσεις για τον ευπαθή πληθυσμό που ήδη βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία» μετά από σχεδόν εννέα χρόνια πολέμου, τόνισε.

Από το 2014, τα Ηνωμένα ‘Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής περνούσαν τη βοήθεια στη Συρία από τέσσερα μεθοριακά περάσματα στην Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία, όμως η εντολή αυτή λήγει στις 10 Ιανουαρίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επιχειρήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση μέχρι τότε, όμως κάποιοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί δύσκολο.