Quantcast

Νέο σκληρό lockdown στην Κίνα – Σε… «καραντίνα» 2 εκατομμύρια πολίτες

«Μη βιώσιμη πολιτική» καταγγέλλει ο ΠΟΥ

Η Κίνα θέτει εκατομμύρια πολίτες της σε νέο lockdown μετά τα αυξημένα κρούσματα της Covid-19, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στη σκληροπυρηνική πολιτική της για τον περιορισμό του ιού, με φόντο νέα στοιχεία ότι «πνίγει» την οικονομία.

 

 

Ποιες πόλεις θα μπουν σε lockdown

Οι πόλεις Σενζέν, Γκουανγκζού και Νταλιάν βρίσκονται ξανά υπό περιορισμούς, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους πολίτες.

Τα μέτρα επηρέασαν πόλεις από τις νότιες πόλεις Σενζέν και Γκουανγκζού έως το βόρειο λιμάνι Νταλιάν και από τη δυτική μητρόπολη Τσενγκντού έως τη Σιζιαζουάνγκ στην κεντρική επαρχία Χεμπέι.

Το lockdown στη Νταλιάν αναμένεται να επηρεάσει περίπου τους μισούς από τους έξι εκατομμύρια κατοίκους του και επρόκειτο να διαρκέσει πέντε ημέρες, αν και οι αρχές είχαν στο παρελθόν επεκτείνει τους περιορισμούς ανάλογα με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Η συνοικία Σενζέν, η οποία έχει 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, έκλεισε χώρους διασκέδασης και αγορές χονδρικής την Τρίτη και ανέστειλε μεγάλες εκδηλώσεις. Η Γκουανγκζού, μια πόλη σχεδόν 19 εκατομμυρίων κατοίκων κοντά στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε μόλις πέντε τοπικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις για την Τρίτη, αλλά οι αρχές διέταξαν ορισμένες περιοχές σε μια συνοικία να κλείσουν τους εσωτερικούς χώρους διασκέδασης και εστίασης μέχρι το Σάββατο.

Η πόλη διέταξε επίσης όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, γυμνάσια και σχολεία της περιοχής να καθυστερήσουν την επανέναρξη της νέας σεζόν και να σταματήσουν τα μαθήματα που έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κρατικών μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη. Μειώθηκαν επίσης τα δρομολόγια λεωφορείων και μετρό στην περιοχή.

Η νέα καραντίνα εφαρμόζεται, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν περισσότερα σημάδια ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται λόγω της αυστηρής στρατηγικής μηδενικού κορωνοϊού. Τα σποραδικά lockdown σε όλη την Κίνα έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό των καταναλωτών και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών σε μεγάλα τμήματα της χώρας αυτό το καλοκαίρι οδήγησε σε περιορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας στα εργοστάσια.

«Οι αγορές θα μπορούσαν να χτυπηθούν ξανά τις επόμενες δύο εβδομάδες, πιθανότατα πυροδοτώντας έναν άλλο γύρο περικοπών», προειδοποίησε η Nomura σε σημείωμα, τονίζοντας τη σημασία πόλεων όπως η Σενζέν, επίσης σημαντικό λιμάνι.

Το Πεκίνο έχει παραμείνει σχετικά ανεπηρέαστο, αν και οι μετακινήσεις εντός και εκτός της πρωτεύουσας έχουν αποθαρρυνθεί και οι κάτοικοι υπόκεινται σε τεστ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η πολιτική της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών από άλλες χώρες σε συνδυασμό με εμβολιασμούς, φάρμακα και εθελοντική απομόνωση.

Τι καταγγέλλει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την πολιτική της Κίνας «μη βιώσιμη». Τη Δευτέρα, μια κινεζική ομάδα σκέψης έκανε μια σπάνια δημόσια επίδειξη διαφωνίας, λέγοντας ότι οι περιορισμοί που έχουν κλείσει πόλεις και έχουν διαταράξει το εμπόριο, τα ταξίδια και τη βιομηχανία – πρέπει να αλλάξουν για να αποτραπεί η «οικονομική στασιμότητα. Το Ερευνητικό Κέντρο Anbound είπε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σι Ζινπίνγκ έπρεπε να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της ανάπτυξης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ιαπωνία.