Το Προεδρικό Συμβούλιο, ένα όργανο που διαθέτει ορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε ένα σχέδιο εξόδου της Λιβύης από το πολιτικό αδιέξοδο, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές.
«Ανταποκρινόμενοι στις θεμιτές εκκλήσεις των Λίβυων και για να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους για αλλαγή (…) το Προεδρικό Συμβούλιο (CP) συνέταξε ένα σχέδιο δράσης για να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, το Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι «να διαφυλαχθεί η ενότητα της Λιβύης, να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολέμου και διαίρεσης, να περιοριστούν οι ξένες παρεμβάσεις και να οδηγηθούμε σε μια εθνική διευθέτηση».
Ο Αμπντάλα Αλάφι, ο «υπ’ αριθμόν 2» του CP, το οποίο έχει τρία μέλη, εκπροσώπους των τριών ιστορικών επαρχιών της Λιβής, θα συζητήσει με τις αντίπαλες πλευρές για να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2021, όμως αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Το CP ανέλαβε πρωτοβουλία αφού πολλοί πολιτικοί παράγοντες στη Λιβύη του ζητούσαν να παρέμβει για να βρεθεί μια λύση στην κρίση και να προκηρυχθούν σύντομα εκλογές.
Από την περασμένη Παρασκευή σε πολλές πόλεις οργανώνονται διαδηλώσεις με αφορμή την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τον πληθωρισμό που καλπάζει και τις ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα. Αν και η οργή των πολιτών στρέφεται εναντίον των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων, αλλά κυρίως εναντίον των δύο κοινοβουλίων –τα οποία πολλοί θεωρούν ως σύμβολα του διχασμού της χώρας– το Προεδρικό Συμβούλιο επικρίθηκε επίσης και κατηγορήθηκε για απραξία.