Νέο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: «Αυτή η νύχτα θα είναι η πιο δύσκολη»

Σε νέο δραματικό διάγγελμα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας ο ουκρανικός λαός πρέπει να αντισταθεί

Η φρίκη του πολέμου συνεχίζεται στην Ευρώπη με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας να συμπληρώνει σχεδόν ένα 48ωρο από την έναρξή της.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν φτάσει μέχρι τα προάστια του Κιέβου, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες από το πρωί της Παρασκευής, και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας βιώνει, ίσως, την πιο κρίσιμη νύχτα της ιστορίας της, την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε νέο δραματικό διάγγελμα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας ο ουκρανικός λαός πρέπει να αντισταθεί.

«Αυτή η νύχτα θα είναι η πιο δύσκολη. Ο εχθρός θα μπει παντού. Πρέπει να αντισταθούμε. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά θα έρθει η ανατολή» είπε χαρακτηριστικά σε δραματικούς τόνους.

Όπως επιβεβαίωσε, πολλές πόλεις του κράτους δέχονται επίθεση. «Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου, ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο. Δεν μπορούμε να χάσουμε την πρωτεύουσα».

Οι Ρώσοι καταστρέφουν υποδομές ζωτικής σημασίας

Η ρωσική εισβολή κλιμακώνεται και ο στρατός έχει φτάσει μια ανάσα από το κέντρο του Κιέβου.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής, εκρήξεις και αντιαεροπορικές σειρήνες ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα, οικογένειες κρύβονται στα καταφύγια, και οι Αρχές δίνουν όπλα στους κατοίκους και τους καλούν να προετοιμαστούν για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα και τη χώρα τους.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται πλέον «πολύ κοντά» στο κέντρο του Κιέβου και ήδη καταστρέφει υποδομές ζωτικής σημασίας προκειμένου να εισβάλει.

«Οι ομάδες δολιοφθοράς εξουδετερώνουν στρατιωτικούς στόχους και υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην πόλη. Υπό προστασία και ειδικό έλεγχο βρίσκονται οι γέφυρες στην πρωτεύουσα» υποστηρίζει ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος νωρίτερα έκανε λόγο και για καταστροφή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η κατάσταση για την πόλη είναι απειλητική. Το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο» προειδοποίησε κι αυτός.