Quantcast

Νέο αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: «Την παροτρύνουμε να σέβεται θεμελιώδεις ελευθερίες»

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες εναντίον του ως ψευδείς

Στη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας συντείνει και η υπόθεση Καβαλά, με  τους πρεσβευτές δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίαςνα ζητούν αποφυλάκλιση του εκδότη Οσμάν Καβαλά.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμτμεντ τόνισε σε γραπτή ανακοίνωσή του πως οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Καβαλά , χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες εναντίον του ως ψευδείς:  «Ως γενική θέση δεν συζητάμε ρουτίνας διπλωματικές δεσμεύσεις. Ωστόσο η θέση μας σε αυτά τα θέματα ήταν σαφής: οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν και πάλι την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβάλα».

«Οι αληθοφανείς πλην όμως ψευδείς  κατηγορίες εναντίον του Καβάλα, η συνεχιζόμενη κράτησή του και οι συνεχείς καθυστερήσεις στο τέλος της δίκης του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», προστίθεται ακόμη.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να φέρει αυτήν την υπόθεση σε γρήγορη και δίκαιη επίλυση», καταλήγει η ανακοίνωση.

 Η υπόθεση Οσμάν Καβαλά

Ο 64χρονος Οσμάν Καβαλά είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Αν και αθωώθηκε, συνελήφθη μία ημέρα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Αυτή τη φορά για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016! Έκτοτε, παραμένει προφυλακισμένος σε άθλιες συνθήκες πάνω από τρία χρόνια, δίχως να έχει ακόμα δικαστεί.

Η υπόθεσή του έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει «αδιανόητες» τις εναντίον του κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ότι «επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση», αλλά και ότι επιδόθηκε σε κατασκοπεία, προδίδοντας την πατρίδα του! Ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις, αν ο Τούρκος επιχειρηματίας δεν απελευθερωνόταν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επίσης έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες πως διέπραξε κάποιο έγκλημα.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εκδηλώσεις ανά την υφήλιο, σε μία προσπάθεια να γίνει γνωστή η υπόθεσή του. Μόλις πέρυσι, η όπερα του Λονδίνου παρουσίασε μια συναυλία με τίτλο «Ο Οσμάν μπέης και τα σαλιγκάρια». Τη μία εκείνη ημέρα που έμεινε ελεύθερος μεταξύ των δύο συλλήψεών του πήρε μαζί του δύο σαλιγκάρια που στην απομόνωση τον συντρόφευαν. Τα βρήκε στη σαλάτα που του σέρβιραν οι φρουροί και έκτοτε μετατράπηκαν σε «κατοικίδια».

Καλλιτέχνες και διάφορα άτομα του πνεύματος έχουν επίσης κινητοποιηθεί, μεταξύ των οποίων ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ και πολλοί ακόμα. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου, αν και ακυρώνεται διαρκώς και αδικαιολόγητα. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

Ο Οσμάν Καβαλά γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι. Ανήκει σε μία οικογένεια βιομηχάνων με τεράστια περιουσία και ακόμα μεγαλύτερη παραδοσιακή επιρροή. Εμπορευόταν καπνό και μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία το 1923, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών. Φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και μετά στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά στο Μάντσεστερ.

Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του το 1982, τον ανάγκασε να ωριμάσει απότομα, αλλά και να αναλάβει τα ηνία της Kavala group companies. Διακρίθηκε στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, αλλά σε αντίθεση με τον πατέρα του επιθυμούσε να διευρύνει την επιχείρηση και να ασχοληθεί με τον πολιτισμό και τον ακτιβισμό, για τους οποίους ήταν παθιασμένος.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο İletişim Yayınları με στόχο να εμπνεύσει θετικές κοινωνικές αλλαγές και να πολιτικοποιήσει τους πολίτες. Η αποστολή του İletişim ήταν να πραγματοποιήσει δημοφιλείς εκδοτικές πρωτοβουλίες που εξυπηρετούσαν τον εκδημοκρατισμό και τον πολιτισμό στην Τουρκία.

Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε και υποστήριξε πρωτοβουλίες, όπως η αναγνώριση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, ο διάλογος για τις τέχνες και τον πολιτισμό, η πολιτιστική συνεργασία και άλλα παρεμφερή.

Το 2002 δημιούργησε το Anadolu Kültür, το πιο εύρωστο πολιτιστικό ίδρυμα της Τουρκίας, το οποίο δραστηριοποιείται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα είναι από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο Τούρκος πρόεδρος τον έχει χαρακτηρίσει «κόκκινο Σόρο της Τουρκίας», καθώς έχει χρηματοδοτήσει, εκτός από καλλιτεχνικά σχήματα, δημιουργούς, σχολεία και πανεπιστήμια και ομάδες πολιτών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις.