Νέες απειλές κατά της Λιθουανίας με φόντο την απόφαση της τελευταίας να εμποδίσει τη μεταφορά, μέσω χερσαίων οδών, βασικών αγαθών στο Καλίνινγκραντ εξαπέλυσε την Τετάρτη η Μόσχα, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η «απάντηση της Ρωσίας δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κρεμλίνο είναι πιθανό να οξύνει την αντίδρασή του και με άλλους τρόπους, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι θα είναι αυτοί.
Ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει το Κρεμλίνο στο θέμα ήταν η αποστολή στο Καλίνινγκραντ του Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (και οι δύο θήτευσαν στη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ενωσης, KGB).
«Η Ρωσία ασφαλώς και θα απαντήσει σε παρόμοιες εχθρικές πράξεις. Επεξεργαζόμαστε τα κατάλληλα απαντητικά μέτρα… οι συνέπειες των οποίων θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Σφηνωμένο ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, το Καλίνινγκραντ, με πληθυσμό 430.000 ανθρώπων, δεν έχει εδαφική συνέχεια με τη Ρωσική Ομοσπονδία και εφοδιάζεται είτε σιδηροδρομικώς, μέσω Λευκορωσίας και Λιθουανίας, είτε μέσω της ναυτικής οδού. Η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα να εφοδιάζει την περιοχή μέσω θαλάσσης, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Με γραπτή δήλωσή της, η κυβέρνηση της Λιθουανίας τονίζει ότι δεν υφίσταται ζήτημα αποκλεισμού του ρωσικού θυλάκου, καθώς «η διέλευση ανθρώπων όπως και αγαθών που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ε.Ε. μέσω της Λιθουανίας συνεχίζεται κανονικά» και ότι η βαλτική δημοκρατία δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ενωσης.
Την ώρα που ο Πατρούσεφ έφθανε στο Καλίνινγκραντ, στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία, Μάρκους Εντερερ, με σκοπό «να του εκφράσει την αποφασιστική αντίθεση» της χώρας στην απαγόρευση διέλευσης βασικών αγαθών στον θύλακο της Βαλτικής. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, η Ρωσία απαίτησε από την Ε.Ε. «την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας» στη δίοδο προς το Καλίνινγκραντ, χαρακτηρίζοντας άνευ προηγουμένου και παράνομες τις απαγορεύσεις και απειλώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο προειδοποίησε τον Εντερερ ότι «οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από την πλευρά της Ε.Ε. προς τον ουκρανικό στρατό είναι απαράδεκτες» και ότι τα εν λόγω όπλα «χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον των πολιτικών υποδομών σε τοποθεσίες του Ντονμπάς, σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά». Στην ίδια συνάντηση, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τον Ευρωπαίο διπλωμάτη για τις θέσεις της γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στις αυτόκλητες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Ο Μάρκους Εντερερ κάλεσε τη Ρωσία «να απόσχει από πράξεις και ρητορείες που κλιμακώνουν την ένταση» με την Ευρώπη. «Του μεταφέραμε τις θέσεις μας για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξηγήσαμε ότι η Λιθουανία εκπληρώνει τις αποφάσεις της Ενωσης, οι οποίες δεν συνιστούν αποκλεισμό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε., Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.