Νέας Υόρκη: Υιοθέτησε ν/σ άρσης του απορρήτου των πειθαρχικών αρχείων των αστυνομικών

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η γερουσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης ψήφισε χθες Τρίτη υπέρ της κατάργησης ενός νόμου που ισχύει εδώ και τέσσερις δεκαετίες και δεν επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση στα πειθαρχικά αρχεία των αστυνομικών.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία που προωθούν οι αρχές της Νέας Υόρκης μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις, όταν ένας εξ αυτών κράτησε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν εννέα λεπτά την ώρα που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία. Μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάνερ, το 2014 όταν Νεοϋορκέζος αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα, η πρακτική αυτή τέθηκε υπό αμφισβήτηση.

“Το νομοσχέδιο που θα επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες (…) θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βία, ο ρατσισμός και οι αδικαιολόγητοι φόνοι δεν θα γίνουν ανεκτά”, δήλωσε η επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών της Γερουσίας της Νέας Υόρκης Άντρεα Στιούαρτ- Κάζινς.

Ωστόσο τα συνδικάτα των αστυνομικών της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο επίθεση εναντίον τους.

“Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας έστειλαν ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στους αστυνομικούς: δεν μας αρέσετε”, σχολίασε ο Ρίτσαρντ Ουελς πρόεδρος της συνομοσπονδίας αστυνομικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης. “Δεν σας σεβόμαστε. Δεν θα σας στηρίξουμε. Θέλουμε να φύγετε”.

Εξάλλου και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Νέας Υόρκης εξετάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται η χρήση κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία.