Quantcast

Νέα αντιπαράθεση με βουλευτές της ελλοχεύει για την Τρας για το ύψος αύξησης των επιδομάτων πρόνοιας

Το σχέδιο κατάργησης του πρόσθετου συντελεστή για τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών (ετησίως) είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από Συντηρητικούς βουλευτές και συνέβαλε στην αρνητική αντίδραση των αγορών

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας υπερασπίστηκε την απόφαση να ακυρώσει την προαναγγελθείσα κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45% για τα υψηλότερη εισοδήματα, λέγοντας ότι ήταν «ένα μικρό μέρος» των μέτρων που είχε εξαγγείλει και όχι σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Παράλληλα δε φέρεται να αντιμετωπίζει την προοπτική νέας εσωκομματικής «ανταρσίας» από βουλευτές της που την προειδοποιούν ότι πρέπει να αυξήσει τα επιδόματα πρόνοιας σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πιστεύεται ότι προτιμά η ίδια.

Το σχέδιο κατάργησης του πρόσθετου συντελεστή για τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών (ετησίως) είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από Συντηρητικούς βουλευτές και συνέβαλε στην αρνητική αντίδραση των αγορών.

«Άκουσα τι είχε να πει ο κόσμος, τόσο οι κοινοβουλευτικοί μου συνάδελφοι όσο και το κοινό και αλλάξαμε πολιτική», δήλωσε η κα Τρας σε συνέντευξη στο BBC, μια γραμμή που επανέλαβε σε συνεντεύξεις στα υπόλοιπα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα το απόγευμα της Τρίτης, στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Η κυρία Τρας επανέλαβε ότι η κατάργηση του συντελεστή εξελίχθηκε σε περισπασμό από τα βασικά σημεία του οικονομικού πακέτου που περιλάμβανε ο μίνι προϋπολογισμός. Οι υπόλοιπες περικοπές φόρων, κυρίως η ανατροπή της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης του φόρου για τις επιχειρήσεις (από 19% σε 25%), συγκροτούν ένα πακέτο ύψους 43 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η κατάργηση του συντελεστή του 45% αναλογούσε σε 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Στην ερώτηση αν ακόμα υποστηρίζει ως πολιτική αρχή τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος, η κυρία Τρας απάντησε καταφατικά, διότι όπως είπε θέλει να δει μια πιο ανταγωνιστική Βρετανία. Αλλά όπως ξεκαθάρισε, πλέον δεν αναλογίζεται αυτή τη στιγμή μια τέτοια κίνηση.

Το άλλο ερώτημα που δέχθηκε σε όλες τις συνεντεύξεις της η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αφορούσε την πολιτική της επί των επιδομάτων πρόνοιας.

Με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, η προσοχή στρέφεται στο ποσοστό με το οποίο θα αυξηθούν τα επιδόματα για τους ασθενέστερους πολίτες.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι η Λιζ Τρας θέλει να αυξήσει τα επιδόματα σύμφωνα με το ύψος της μέσης αύξησης των απολαβών των εργαζομένων, δηλαδή περίπου κατά 5%.

Ωστόσο, εν μέσω κρίσης κόστους διαβίωσης, πολλά στελέχη του κόμματός της πιέζουν για διατήρηση της πολιτικής αύξησης των επιδομάτων σύμφωνα με την τιμή του πληθωρισμού, δηλαδή κατά σχεδόν 10%.

Μάλιστα το πρωί η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένυ Μόρνταντ, δηλαδή η υπουργός με ευθύνη τη διεκπεραίωση του κυβερνητικού έργου στο νομοθετικό σώμα, δήλωσε ότι κατά την άποψή της «έχει νόημα» η αύξηση των επιδομάτων να ισούται με το ύψος του πληθωρισμού, «ώστε να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους».

Η κυρία Τρας επανέλαβε στις συνεντεύξεις της ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά σημείωσε την ανάγκη «υπευθύνων» αποφάσεων για τα δημόσια οικονομικά. Απέφυγε δε να επικρίνει τη δημόσια δήλωση της κ. Μόρνταντ.

Αίσθηση έχει επίσης προκαλέσει το γεγονός ότι στη συνέντευξη προς το Sky News η κα Τρας φάνηκε δύο φορές να αρνείται την ευκαιρία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών της Κουάσι Κουάρτενγκ. Ο υπουργός επίσης δέχεται έντονη εσωκομματική κριτική για τα οικονομικά μέτρα του μίνι προϋπολογισμού που προκάλεσαν την αναστάτωση στις αγορές. Αργότερα, στη συνέντευξη προς το Talk TV «διόρθωσε» την παράλειψή της λέγοντας: «Ναι, εμπιστεύομαι τον Υπουργό Οικονομικών, απόλυτα».

Ερωτηθείσα δε αν ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις που πλέον δίνουν ιστορικά μεγάλο προβάδισμα στους Εργατικούς της αντιπολίτευσης, η Λιζ Τρας απάντησε: «Αυτό που με νοιάζει είναι να κάνω το σωστό για το βρετανικό λαό».

Πηγη: skai.gr