Quantcast

Ναυάγιο στην Πύλο: «Ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη» – Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενή δημοσιεύματα για το πολύνεκρο ναυάγιο

Εκτενή δημοσιεύματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 79 άτομα, ενώ εκατοντάδες πιστεύεται ότι είναι οι αγνοούμενοι.

Στο σχετικό του άρθρο ο Guardian, με τίτλο «Τουλάχιστον 79 άτομα πνίγηκαν από τη βύθιση προσφυγικού σκάφους στα ανοικτά της Ελλάδας», γίνεται ενημέρωση σχετικά με το τι προηγήθηκε της βύθισης του σκάφους.

«Οι επανειλημμένες κλήσεις προς το πλοίο για παροχή βοήθειας απορρίφθηκαν, ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της. “Το απόγευμα, ένα εμπορικό πλοίο προσέγγισε το πλοίο και του παρείχε τρόφιμα και προμήθειες, ενώ οι [επιβάτες] αρνήθηκαν οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια”, ανέφερε το λιμενικό» σημειώνεται, ειδικότερα.

Αφού γίνεται αναφορά στην ταυτότητα των θυμάτων, που στην πλειονότητά τους είναι άνδρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, συμπληρώνεται πως οι «διακινητές παίρνουν όλο και μεγαλύτερα ρίσκα για να αποφύγουν τις περιπολίες. Δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς με στόχο να αφήσουν το ανθρώπινο φορτίο τους στην Ιταλία, αντί για την αυστηρά φυλασσόμενη Ελλάδα».

Το CNN, αναφέρεται στην κλήση που έλαβε η γραμμή βοηθείας ΜΚΟ αναφορικά με το πλοίο, «Ήταν “δύσκολο να επικοινωνήσουμε με τους ταλαιπωρημένους”, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να επιβιώσουν τη νύχτα» σημείωσε η Alarm Phone, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Κατά την ίδια πηγή, οι επιβαίνοντες είπαν πως «ο καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος τρεις ώρες μετά την έκκληση για βοήθεια και οι επιβαίνοντες χρειάζονταν τροφή και νερό».

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, αποτελώντας διέξοδο για μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική και θέλουν να φτάσουν στην Ε.Ε.» γράφει το CNN, και γνωστοποιεί πως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους «περισσότερα από 36.000 άτομα έφτασαν, από τη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022».

«Φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους μετά από βύθιση σκάφους» γράφει το BBC, σχετικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην Ελλάδα φέτος», ενώ επισημαίνεται πως το αλιευτικό εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά το βράδυ της Τρίτης από αεροσκάφος της Frontex. «Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν φορούσε σωσίβιο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πλοίο κινούνταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία και οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν άνδρες που διένυαν τα 20.

Και το BBC σχολιάζει πως η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες διόδους που επιλέγουν οι διακινητές και ενημερώνει πως περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα σύνορα της Ευρώπης φέτος, οι περισσότεροι στην Ιταλία.

Το Reuters κάνει αναφορά στον αριθμό των επιβαινόντων, σημειώνοντας πως μπορεί να ήταν και 750.

«Καθώς συνεχιζόταν η επίπονη αναζήτηση επιζώντων, μια ευρωπαϊκή οργάνωση διάσωσης δήλωσε ότι πιστεύει ότι στο σκάφος -μήκους 20 έως 30 μέτρων- επέβαιναν περίπου 750 άνθρωποι, ενώ η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ έκανε λόγο για 400 άτομα».

«Αφότου η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθιέρωσε αυστηρότερη επιτήρηση στους καταυλισμούς μεταναστών της χώρας, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν ένα μακρύτερο και πιο επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας» γράφει το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι New York Times κάνουν λόγο για το φονικότερο ναυάγιο στην Ελλάδα φέτος και ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη.

«Το σκάφος ναυάγησε την Τετάρτη περίπου 50 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, μιας πόλης στη νότια Ελλάδα, σε βαθιά νερά που θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολες τις προσπάθειες διάσωσης και ανάσυρσης. Μία ημέρα νωρίτερα, οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν ειδοποιηθεί για τις ασυνήθιστες κινήσεις του σκάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία ανέφερε ότι το πλήρωμα του σκάφους είχε αρνηθεί τη βοήθεια που του προσέφεραν οι αρχές».

Αφού ξεκαθαρίζεται πως παραμένει «αδιευκρίνιστη» η αιτία της βύθισης του αλιευτικού, επισημαίνεται πως παραμένει άγνωστος και ο αριθμός των επιβαινόντων. «Το πλοίο φαίνεται ότι βυθίστηκε σε μια περιοχή με βάθος περίπου 13.000 μέτρων» γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των δυτών.

«Το μεταναστευτικό αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις ελληνικές εκλογές και δύο κορυφαίοι πολιτικοί, ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας, ακύρωσαν ομιλίες το βράδυ της Τετάρτης. Ο κ. Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός, υπερασπίστηκε τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι μια πιο επιεικής στάση είχε προκαλέσει αδικαιολόγητη πίεση στη χώρα και αύξηση των θανάτων στη θάλασσα» ανέφεραν οι NYT αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις.

Και το Associated Press κάλυψε εκτενώς το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, παραθέτοντας δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων σχετικά με τις συνθήκες αλλά και τους αγνοούμενους.

«Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αριθμός των επιβατών. Είπε ότι φαίνεται πως το σκάφος 25 έως 30 μέτρων ανατράπηκε αφού οι άνθρωποι μετακινήθηκαν απότομα προς τη μία πλευρά» αναφέρει.

Καταλήγοντας, επισημαίνεται πως 25 διασωθέντες, ηλικίας 16 έως 49 ετών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία ή εμπύρετοι. Πολλοί από τους επιβαίνοντες δεν ήξεραν κολύμπι και προσπαθούσαν να σωθούν κρατώντας συντρίμμια.