Ο φυλακισμένος Ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε την αυστηροποίηση των συνθηκών κράτησής του, ισχυριζόμενος ότι είναι πλέον κλεισμένος σε ένα μικρό απομονωμένο κελί χωρίς να του επιτρέπονται οι επισκέψεις των οικείων του, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ομάδα του.
«Να με συγχαρείτε!», είπε ο Ναβάλνι, ανακοινώνοντας ότι μεταφέρθηκε στην απομόνωση, σε «κλειστό κελί» κρατουμένων που κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να πάρει μόνο δύο βιβλία και δεν έχει πλέον δικαίωμα να δέχεται μακράς διάρκειας επισκέψεις από τους οικείους του.
«Τέσσερις μέρες πριν από την επίσκεψη μού λένε ότι με μεταφέρουν (…). Και για τον τύπο αυτόν του κελιού δεν προβλέπονται επισκέψεις μακράς διάρκειας», είπε ο Ναβάλνι, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει δει τους γονείς, τη σύζυγο και τα παιδιά του για αρκετούς μήνες.
Οι μακροχρόνιες επισκέψεις επιτρέπουν στους κρατούμενους των ρωσικών σωφρονιστικών αποικιών να περάσουν έως και τρεις ημέρες με τους συγγενείς τους στους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος όπου κρατούνται.
«Το κάνουν για να μου κλείσουν το στόμα. Αυτό σημαίνει ότι η βασική μου υποχρέωση είναι ποια; Αυτή ακριβώς! Να μην φοβάμαι και να μην σιωπήσω», πρόσθεσε ο πολέμιος αυτός του Κρεμλίνου.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από σοβαρή δηλητηρίαση, η οποία αποδίδεται στο Κρεμλίνο.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως η σύλληψή του έγινε για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής φυλάκισης που του είχε επιβληθεί το 2014.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατασκευασμένες.
Συνεχίζει να μεταδίδει μηνύματα που καταγγέλλουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τα οποία δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από την ομάδα του.
Αυτό το καλοκαίρι, ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι είχε τοποθετηθεί σε ένα κελί τιμωρίας στη σωφρονιστική αποικία όπου έχει μεταφερθεί, κοντά στο Βλαντίμιρ, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.
Η δηλητηρίασή του το 2020 και στη συνέχεια η φυλάκισή του καταγγέλθηκαν έντονα στη Δύση.