Ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος» υιοθέτησαν και τα 30 μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πλήρως τις προτάσεις της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της 21ης Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στη Συνέλευση, Γεχόρ Τσέρνιεβ.
Το ψήφισμα απευθύνει επίσης έκκληση για τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τσέρνιεβ. «Ένα τέτοιο δικαστήριο θα καταστήσει δυνατή την καταδίκη όχι μόνο των άμεσων δραστών των εγκλημάτων πολέμου, αλλά και της ανώτερης ρωσικής ηγεσίας», πρόσθεσε.
«Το ψήφισμα κατονομάζει τη Ρωσία ως την πιο άμεση απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο Τόμας Βάλασεκ, επικεφαλής της σλοβακικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. «Δηλώνει ξεκάθαρα ότι το κράτος της Ρωσίας, υπό το σημερινό καθεστώς της, είναι τρομοκρατικό», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ρωσία παραβίασε τις συμφωνίες της με τη Συμμαχία, επομένως, η διάταξη για τον περιορισμό της εμπροσθοφυλακής των στρατευμάτων είναι «άκυρη».
Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης ουκρανικά αιτήματα για την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας, την ανάπτυξη συγκεκριμένων βημάτων σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την είσπραξη αποζημιώσεων από τη Ρωσία για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επιθετικότητά της, σύμφωνα με τον Ουκρανό διπλωμάτη.
Το ψήφισμα θα αποσταλεί στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε στις 14 Νοεμβρίου ψήφισμα που αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου της στην Ουκρανία και να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με την ψηφοφορία, 94 χώρες τάχθηκαν υπέρ του μέτρου, 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και το Ιράν, ψήφισαν κατά, ενώ περίπου 73 χώρες απείχαν.