Quantcast

ΝΑΤΟ: Στο δρόμο της Φινλανδίας και η Σουηδία – «Πράσινο φως» από το κυβερνών κόμμα

Ραγδαίες οι εξελίξεις

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδία εγκαταλείπει την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο βέβαια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμβάλλοντας παράλληλα στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.

«Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει Σουηδία και Φινλανδία»

Νωρίτερα, βέβαιος ότι δεν θα προβάλει εμπόδια η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν και επισήμως το σχετικό αίτημα, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

 

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις, για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση» συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να την ευκαιρία που τους δίνεται με την αλλαγή της στάσης από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ η Συμμαχία θα εξετάσει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου των αιτήσεών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.