Quantcast

Το ΝΑΤΟ έκρυψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας – Τουρκίας

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS

Διπλωμάτες στο Reuters ανέφεραν σχετικά με μια έρευνα του ΝΑΤΟ για θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο η οποία χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα προς δημόσια συζήτηση χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες ούτε στο Παρίσι ούτε στην Άγκυρα. 

Το ζήτημα υπογραμμίζει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, που βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τα ενεργειακά δικαιώματα και με τις επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.     

Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. 

Η Γαλλία υποστηρίζει πως η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού που συνόδευαν το πλοίο και κατηγορεί την Τουρκία πως έσπασε το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία, από την πλευρά της, αρνείται την κατηγορία, λέγοντας πως η γαλλική φρεγάτα κινήθηκε απειλητικά.   

Σύμφωνα με το Reuters, «πλέον φαίνεται απίθανο η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών». Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, σημαίνει πως δεν υπήρχε καμία διάθεση «να κουνήσει το δάχτυλο».   

«Οπότε και οι δυο πλευρές διεκδικούν τη νίκη, ενώ συνεχίζουν να εξαπολύονται κατηγορίες εκατέρωθεν», σημειώνεται στο δημοσίευμα. 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στηλίτευσε την περασμένη εβδομάδα την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της κυβέρνησης Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά: «Μην τα βάζετε με την Τουρκία». 

Οι δυο άντρες βρίσκονται επίσης σε διαμάχη για την Ελλάδα, που αμφισβητεί, σύμφωνα με το Reuters, το δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που αξιώνουν Ελλάδα και Κύπρος. «Η Γαλλία έχει επιδεικτικά συμμετάσχει σε ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Και εδώ επίσης, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών “αποκλιμάκωσης”»  

«Είναι ασαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε δήλωση από Παρίσι, Άγκυρα ή Αθήνα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συμμάχους να οπισθοχωρήσουν από τις θέσεις τους». Οι διαφορές με την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι καινούργιες, σημειώνει το Reuters.

Πέρυσι, η Τουρκία για πρώτη φορά αρνήθηκε να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο για τη Βαλτική και την Πολωνία, εκτός εάν το ΝΑΤΟ προσέφερε πολιτική στήριξη στον αγώνα της Άγκυρας ενάντια σε μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Η αγορά της Τουρκίας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 φαίνεται να συνιστά επίσης περιφρόνηση για τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους. Ωστόσο δείχνει πως οι τοπικές εντάσεις μπορεί προς το παρόν να παραβλεφθούν.    «Μερικά από αυτά είναι η επιθυμία του Μακρόν να γίνει ο μεγάλος άντρας στην Ευρώπη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Ερντογάν», σημείωσε απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ευρώπη.