H Κίνα υποστηρίζει την Ρωσία στον πόλεμο που ξεκίνησε με την Ουκρανία, παρά τα όσα λέει στις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στους Δυτικούς διπλωμάτες, υποστηρίζει ο διάσημος Σκωτσέζος ιστορικός Νάιλ Φέργκιουσον – επικαλούμενος μάλιστα εσωτερικά έγγραφα, σημειώνει ότι οι Κινέζοι χαρακτηρίζουν την εισβολή Πούτιν «νόμιμη».
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον David Zervos της επενδυτικής Jefferies στις 10 Μαρτίου, ο Φέργκιουσον – που είχε προβλέψει από την προηγούμενη χρονιά την ρωσική εισβολή – εκτίμησε ότι η ουκρανική κρίση δεν θα είναι παρά μία σύρραξη από τις πολλές που θα συμβούν το επόμενο διάστημα και «έριξε τη βόμβα» του, λέγοντας ότι ο νέος Ψυχρός πόλεμος δεν θα είναι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
O διάσημος ιστορικός άσκησε έντονη κριτική, τόσο στην πολιτική των ΗΠΑ της τελευταίας δεκαετίας, όσο και στο πρόεδρο Μπάιντεν, για το γεγονός ότι δεν αποκλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Τραμπ με την Κίνα, όπως και για το ότι δεν εμπόδισε τη Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία. «Συμπερασματικά, ζούμε σε μία περίοδο που θυμίζει την δεκαετία του ‘70, μόνον που σε αυτόν τον Ψυχρό Πόλεμο οι ΗΠΑ κάνουν όλες τις λάθος κινήσεις», συνόψισε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Φέργκιουσον εκτιμά ότι το αμερικανικό «υπερόπλο» είναι οι οικονομικές κυρώσεις – κάτι που γίνεται σαφές από την στιγμή που ο ίδιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για «σοκ» στην οικονομία – και κάνει την πρόβλεψη ότι η Κίνα δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ και την Δύση αν δεν βρει «έναν λογικό τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις».
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Σκωτσέζος ιστορικός έκανε την πρόβλεψη ότι η επόμενη γεωπολιτική σύγκρουση δεν θα γίνει στην Ευρώπη – μιας και όπως υποστηρίζει, η Ρωσία δεν πρόκειται να χτυπήσει μία χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ – αλλά είτε στο Ιράν, είτε στην Ταϊβάν.
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι μία κινεζική απόβαση στην Ταϊβάν είναι πιθανή από το καλοκαίρι του 2023 και μετά, όταν ο Σι Τζινπινγκ θα έχει ανανεώσει την θητεία του – για να σημειώσει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί αν η αμερικανική πλευρά αποφάσιζε να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα με το επιχείρημα ότι βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο που ξεκίνησε με την Ουκρανία.
Για την ρωσική εισβολή, ο Φέργκιουσον εκτιμούσε στις 10 Μαρτίου ότι ο Πούτιν είχε ήδη περάσει στο plan b – πολιορκίες πόλεων και βομβαρδισμοί με πυραύλους – αφού βρήκε μεγαλύτερη αντίσταση από εκείνη που περίμενε. Η εκτίμησή του ήταν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι ένα «σόου» της ρωσικής πλευράς, προκειμένου να «κοιμίσει» τους Ευρωπαίους ώστε να μην λάβουν περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας – και προβλέπει ότι το Κίεβο θα μπορούσε να «πέσει» σε έναν ή δύο μήνες. «Στο τέλος του πολέμου, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Ουκρανίας, έχοντας μετατρέψει την δυτική σε ερείπια».