Quantcast

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Με πρωτοβουλία Μακρόν προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Τι δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν

Εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Ομάδας του Μινσκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, πρότεινε μια «νέα μέθοδο» για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Ομάδας του Μινσκ.

Ο Μακρόν είπε ότι «η δουλειά θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ». Eντείνει τις προσπάθειες να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, ως συμπρόεδρος της Ομάδας του Μινσκ. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται την ώρα που, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 28 Σύριοι μαχητές, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν σκοτωθεί στις μάχες που ξέσπασαν μεταξύ των Αρμενίων αυτονομιστών και των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

Ανησυχία εξέφρασε ο Πούτιν σε επικοινωνία με τον Πασινιάν

Η παρουσία ξένων μαχητών από τη Μέση Ανατολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε ένα από τα θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση με τη συμμετοχή στις εχθροπραξίες μαχητών που ανήκουν σε μη νόμιμες οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Ομάδα του Μινσκ αποτελείται από τους πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ μόνιμα μέλη σε αυτή είναι η Λευκορωσία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Τουρκία, πέραν των δύο εμπλεκομένων, δηλαδή της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Συστήθηκε το 1994 στη Βουδαπέστη και έχει στόχο να διοργανώσει μια διάσκεψη προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.