Ν. Δένδιας: «Το ΝΑΤΟ είναι αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις»

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού στις 14 Ιουνίου, στην οποία θα παραβρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Κατά την παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη η συμμαχία να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη πράξη κρατικής αεροπειρατείας, στην οποία προέβη η Λευκορωσία.

 

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές, όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία.

 

 

Διττή προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία ζήτησε ο Νίκος Δένδιας

Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης διττής προσέγγισης όσον αφορά την Ρωσία και την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με άλλους διεθνείς παίκτες, αρχής γενομένης από την Ινδία, ενώ υπογράμμισε την σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ακόμα και μετά τον τερματισμό της Νατοϊκής αποστολής στην χώρα.

 

 

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως αποκλεισμούς και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε Οργανισμού.