Quantcast

Ν. Αναστασιάδης: Η παρουσία του γαλλικού ναυτικού ξεκάθαρο μήνυμα σ’ όσους επιχειρούν ένταση

ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η συχνή παρουσία του γαλλικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σπέρνουν αστάθεια και ένταση στην περιοχή, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «η παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle συμβάλλει στον στόχο επίτευξης μιας μόνιμης παρουσίας του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή». 

Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτησε σήμερα, Σάββατο, επίσημη εκδήλωση στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, με αφορμή την παρουσία του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Ευρώπης, στο λιμάνι της Λεμεσού, στην παρουσία των Κύπριων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων κρατικών αξιωματούχων, της στρατιωτικής ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, Πρέσβεων ξένων χωρών και άλλων επισήμων.

«Η παρουσία της γαλλικής  ναυτικής δύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Κύπρο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της συνεχιζόμενης και ποιοτικής αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, μια χώρα που θεωρούμε τόσο φίλο, όσο και εταίρο», ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου, σύμφωνα με το Offsite.

«Αυτή η σχέση δεν είναι μόνο αμοιβαία επωφελής αλλά και στρατηγικής σημασίας καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Η Κύπρος μοιράζεται τις ίδιες αξίες, συμφέροντα και ανησυχίες με τη Γαλλία, ως επίσης και το ίδιο όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή».

Γι’ αυτό, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «η παρουσία αυτού του πανίσχυρου αεροπλανοφόρου, συνεισφέρει στο στόχο επίτευξης μιας μόνιμης παρουσίας του γαλλικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή».

Υποδεικνύοντας ότι η Γαλλία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε θέματα εξοπλισμού, ο Κύπριος πρόεδρος υπέδειξε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί η συνεργασία, με την πραγματοποίηση κοινών ναυτικών ασκήσεων, την υιοθέτηση Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας για θαλάσσια επιτήρηση και με τις  συνεχιζόμενες προσπάθειες αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί. 

Λέγοντας ότι Κύπρος και Γαλλία απολαμβάνουν μια αναπτυσσόμενη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η εμπλοκή του γαλλικού κολοσσού TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει διανοίξει νέους δρόμους, όχι μόνο προς όφελος των δυο χωρών, αλλά και με προοπτικές για σημαντική συνεισφορά στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών με στόχο την εξασφάλιση ασφαλούς, βιώσιμου και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. 

«Συνεπώς, η συχνή παρουσία γαλλικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους στοχεύουν σε αστάθεια και ένταση στην περιοχή», υπογράμμισε.

«Δυστυχώς, σε αντίθεση με το πλαίσιο δημιουργίας κοινών ισχυρών συμφερόντων, η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί με επιθετικό τρόπο, όπως μεταξύ άλλων, με στρατιωτικές απειλές, παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές για κατοχή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και υπογράφοντας παράνομα μνημόνια συναντίληψης, με τη Λιβύη, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα», σημείωσε.

Αυτές οι ενέργειες, πρόσθεσε, «έχουν καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, καθώς και συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών». 

Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι «αυτές οι αντιπαραθέσεις εντείνουν τις εντάσεις στην ήδη ασταθή περιοχή μας και έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα». 

Την ίδια ώρα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα και προσήλωσή του, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ευνοεί παραγωγικές συνομιλίες, να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με στόχο μια μόνιμη, βιώσιμη και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ. «Μια λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων, χωρίς εξαρτήσεις τρίτων χωρών, στρατιωτικά στρατεύματα ή εγγυήσεις».  

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τη Γαλλίδα Πρέσβειρα και τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου για την πρόσκληση, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την εκτίμηση και ικανοποίηση του για τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Κυπριακής με τη Γαλλική Δημοκρατία.