Quantcast

Μυστήριο με το πτυχίο του Ερντογάν: Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά αρνείται να παρουσιάσει το πρωτότυπο – Γιατί είναι σημαντικό

Στη δημοσιότητα επανέρχεται η υπόθεση με το πανεπιστημιακό πτυχίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα μυστήριο που κρατάει αρκετά χρόνια

Στη δημοσιότητα επανέρχεται η υπόθεση με το πανεπιστημιακό πτυχίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα μυστήριο που κρατάει αρκετά χρόνια, καθώς η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, του οποίου ο Τούρκος πρόεδρος είναι απόφοιτος, αρνήθηκε εκ νέου να αποκαλύψει πληροφορίες για το πτυχίο του, το οποίο αμφισβητείται εδώ και καιρό στους κύκλους της αντιπολίτευσης.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους φοιτητές σε τρίτους, ακόμη και αν είναι στενοί συγγενείς, χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του εν λόγω ατόμου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site T24.

Τον Απρίλιο, το αντιπολιτευόμενο αριστερό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (HKP) της Τουρκίας έκανε αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά για να λάβει πληροφορίες σχετικά με το πτυχίο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με “το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων”, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σχετικά με τα έγγραφα και τις πληροφορίες που ζητήθηκαν σε αναφορά που υπέβαλε το HKP”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

 

Γιατί είναι σημαντικός ο πανεπιστημιακός τίτλος

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν ισχυρίζονται ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν είναι κάτοχος τετραετούς πτυχίου, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει πρόεδρος της Τουρκίας.

Η πρόσβαση στο αρχείο του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά εμποδίστηκε με απόφαση του 5ου Ειρηνοδικείου της Κωνσταντινούπολης στις 18 Ιουλίου 2014, αφού οι επικριτές του Τούρκου προέδρου ζήτησαν την πρωτότυπη έκδοση του διπλώματος του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία, ο Ερντογάν, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Aksaray, που τώρα έχει μετονομαστεί σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, και αποφοίτησε το 1981. Το πτυχίο υπογράφουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο κοσμήτορας της σχολής.

Ωστόσο, οι ημερομηνίες είναι προβληματικές. και αυτό γιατί φαίνεται ότι το 1981 δεν είχε ιδρυθεί ακόμα το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και δεν υπήρχε σχολή με αυτή την ονομασία. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1982 στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσοντας και τη σχολή με τη νέα ονομασία της. Νωρίτερα ήταν ένας εκπαιδευτικός θεσμός, τύπου κολεγίου, γνωστός ως Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Από την εκλογή του Ερντογάν το 2014, υπήρξε μια πολυετής διαμάχη ως προς την ολοκλήρωση ή όχι του πανεπιστημίου, καθώς το γραφείο του Τούρκου προέδρου δεν παρείχε ικανοποιητική τεκμηρίωση για την αποφοίτησή του. Παρά τις εκκλήσεις, ο Ερντογάν δεν προσκόμισε πρωτότυπο αντίγραφο του τετραετούς πτυχίου για να αποδείξει ότι είναι επιλέξιμος για πρόεδρος, ενώ δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Τον Δεκέμβριο δε του 2020 αναφέρθηκε πως ένας βοηθός του Ερντογάν, χρησιμοποίησε ψεύτικο δίπλωμα γυμνασίου για να μπει στο πανεπιστήμιο, ενώ η εφημερίδα “Cumhuriyet” είχε δημοσίευσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, η Hamza Yerlikaya, πρώην παλαιστής και επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, δικάστηκε με την κατηγορία της πλαστογραφίας από το 7ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Η απόφαση ήταν καταδικαστική για τη Yerlikaya.