Μπορούν να ζήσουν μαζί αρουραίοι και άνθρωποι; Το Παρίσι προσπαθεί να το ανακαλύψει

Υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Μπορούν οι άνθρωποι και οι αρουραίοι να συνυπάρξουν; Αυτό προσπαθούν να ανακαλύψουν στο Παρίσι που- όπως πολλές μητροπόλεις- αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα τρωκτικά.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, συστήνει μια επιτροπή για να μελετήσει αυτή τη «συνύπαρξη», δηλαδή σε ποιο βαθμό μπορούν να ζήσουν μαζί οι άνθρωποι και οι αρουραίοι. Στόχος της επιτροπής είναι η εξεύρεση μιας μεθόδου αντιμετώπισης των τρωκτικών, η οποία θα είναι ταυτόχρονα «αποτελεσματική και όχι αφόρητη» για τους Παριζιάνους.

Με την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας- από την αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας, Αν Σουρίς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου- φαίνεται πως η γαλλική πρωτεύουσα αφήσει πίσω το πλάνο του 2017 για την αντιμετώπιση των αρουραίων. Εκείνη η στρατηγική- με προϋπολογισμό 1,7 εκατομμύρια ευρώ- περιελάμβανε την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων που κλείνουν αεροστεγώς σε όλη την πόλη και εκτεταμένη χρήση ποντικοφάρμακου σε χιλιάδες επιχειρήσεις εξόντωσης.

Κάποιοι πολιτικοί εξέφρασαν δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα της νέας, ήπιας προσέγγισης. Όμως, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, όπως η Paris Animals Zoopolis, τάχθηκαν υπέρ αυτής της προσπάθειας.

«Οι σημερινές μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές και βάναυσες. Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για να εξεταστούν και να δοκιμαστούν νέες μέθοδοι είναι κρίσιμης σημασίας», ανέφερε σε ανακοίνωση η οργάνωση, που τάχθηκε υπέρ των εναλλακτικών λύσεων. «Με την “ειρηνική συνύπαρξη” δεν εννοούμε ότι θα ζούμε με τους αρουραίους στα σπίτια μας, αλλά ότι θα διασφαλιστεί πως τα ζώα δεν υποφέρουν, αλλά ούτε μας ενοχλούν», συμπλήρωσε η οργάνωση.

 

Το πρόβλημα των αρουραίων στις μεγάλες πόλεις

Ο πληθυσμός των περίπου 6 εκατομμυρίων αρουραίων παραμένει σχετικά σταθερός τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι, αλλά οι απεργίες των εργαζομένων στη διακομιδή απορριμμάτων την άνοιξη προκάλεσαν προκάλεσαν φόβους ότι θα εξαπλωθούν περισσότερο.

Το Παρίσι σε καμία περίπτωση δεν είναι η μοναδική όλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα τρωκτικά. Πριν από λίγο καιρό η Νέα Υόρκη προσέλαβε τον πρώτο «τσάρο» για τους αρουραίους και θα διαθέσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια για μια ζώνη «αποκλεισμού» των τρωκτικών, που καλύπτει το μισό βόρειο Μανχάταν. Η πόλη ποντάρει σε έναν συνδυασμό υγειονομικών ελέγχων, παγίδων και ανακαινίσεων κτιρίων, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε περιοχές όπως το Χάρλεμ.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πόλεις που έχουν επιλέξει επιθετικές, αλλά και πιο εναλλακτικές προσεγγίσεις για την επίλυση του προβλήματος. Για παράδειγμα, το 2021 η Τουλούζη επιστράτευσε φέρετ στον «πόλεμο» κατά των αρουραίων σε δημόσιους χώρους. Τα φέρετ χρησιμοποιούνται για να ξετρυπώσουν τους αρουραίους, που πέφτουν στις παγίδες και στη συνέχεια εξοντώνονται.

 

Με πληροφορίες από CNN, Politico