Έχει εμμονή με τα… ψέματα και τα σκάνδαλα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Ήδη από την εποχή που έκανε την πρακτική του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «The Times», το 1987, είχε δείξει το ποιόν του. Σίγουρα ο τότε διευθυντής της εφημερίδας δεν θα φανταζόταν ότι σχεδόν 25 χρόνια μετά ο Τζόνσον θα γινόταν πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Ο Τζόνσον, όμως, όχι μόνο πέρασε από σημαντικές πολιτικές θέσεις όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παραμένει αλώβητος από τα σκάνδαλα που προέκυψαν εις βάρος του, ακόμα και σήμερα που κρίνεται η θέση του, επειδή συμμετείχε στα κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020. Ζήτησε απλώς μισή συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι πράγματι βρέθηκε σ’ ένα από εκείνα τα πάρτι.
Αμφιλεγόμενη μορφή στη Βρετανία
Ο Μπόρις Τζόνσον αποτελεί μια αμφιλεγόμενη μορφή στη Βρετανία. Οι υποστηρικτές του τον έχουν επαινέσει ως έναν διασκεδαστικό, χιουμοριστικό και δημοφιλή άνδρα απέναντι στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Από την άλλη, του έχει ασκηθεί κριτική και έχει κατηγορηθεί για ελιτισμό, ατιμία, τεμπελιά, αλλά και για τη χρήση ρατσιστικής, σεξιστικής και ομοφοβικής γλώσσας. Ο Τζόνσον αποτελεί το θέμα αρκετών βιογραφιών και ενός αριθμού φαντασιακών απεικονίσεων.
Ποιος είναι όμως ο Μπόρις Τζόνσον με τις τουρκικές ρίζες και τις ιδιαίτερες σχέσεις με την Ελλάδα (ο πατέρας του διατηρεί εξοχικό στο Πήλιο, όπου περνά μεγάλο μέρος του χρόνου και το οποίο επισκέπτεται και ο ίδιος), που ενώ ήταν υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τώρα τα παίρνει πίσω;…
Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1964 σε μία οικογένεια που έχει να παρουσιάσει πολλά σημαντικά επιτεύγματα και με την αδερφή του να έχει δηλώσει ότι ως παιδί ήθελε να γίνει «βασιλιάς του κόσμου». Πριν κλείσει τους τρεις μήνες ζωής, η οικογένεια μετακόμισε στην Αγγλία. Παρότι οι γονείς του, Στάνλεϊ και Σάρλοτ, ήταν μόλις 23 και 22 ετών αντίστοιχα, η απόκτηση ενός παιδιού ήταν πλήρως συνειδητή. Προέρχονταν από εύπορες οικογένειες, ήταν άνθρωποι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ικανοί και ζούσαν τη ζωή τους βάσει ενός αυστηρού πλάνου.
Μέχρι το 1971 είχαν αποκτήσει ακόμα τρία παιδιά και ο Στάνλεϊ είχε ανελιχθεί ως οικονομολόγος. Ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε έντονες περιβαλλοντολογικές ανησυχίες. Το 1973 κέρδισε τη θέση του επικεφαλής στον τομέα Πρόληψης της Ρύπανσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Άλλαζε συχνά τόπο διαμονής
Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματός του, η οικογένεια κάθε λίγους μήνες έπρεπε να αλλάζει τόπο διαμονής. Σε συνέντευξή της η Σάρλοτ έχει αναφέρει ότι συνολικά μετακόμισαν 32 φορές μέχρι ο Μπόρις να κλείσει τα 13 του χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να αναπτύξουν στενές φιλίες με συνομηλίκους τους. Περνούσαν όμως πολύ χρόνο μαζί, γεγονός που τους «έδεσε». Όπως χαρακτηριστικά θυμάται η Σάρλοτ, το αγαπημένο τους παιχνίδι ήταν το «διάβασμα» και ο συχνότερος λόγος τσακωμού μέσα στο σπίτι ήταν για να αφήσουν τα βιβλία και να βγουν έξω να παίξουν!
Τα παιδιά ήταν επιμελή με τα μαθήματά τους, δεν τσακώνονταν συχνά, ενώ για βοήθεια μέσα στο σπίτι υπήρχαν και νταντάδες. Παρ’ όλα αυτά, η Σάρλοτ περνούσε τον δικό της «Γολγοθά». Αισθανόταν διαρκώς κουρασμένη, κακόκεφη και μελαγχολική. Εντέλει, το 1975 διαγνώστηκε με κατάθλιψη και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Για λίγα χρόνια, τα παιδιά την έβλεπαν μόνο τα Σαββατοκύριακα και μεγάλωναν κυρίως με τη φροντίδα των νταντάδων.
Ο πατέρας τους εξακολουθούσε να δουλεύει εξαντλητικά ωράρια και να ταξιδεύει. Όταν η Σαρλότ πήρε εξιτήριο από την κλινική, το ζευγάρι έβαλε μπροστά τις διαδικασίες διαζυγίου. Σύμφωνα όμως με το βιβλίο του συγγραφέα Τομ Μπόουερ, η Σάρλοτ κατέληξε στο νοσοκομείο όταν ο Στάνλεϊ είχε βιαιοπραγήσει σε βάρος της! Τότε ο Τζόνσον ήταν δέκα ετών.
Δυστυχισμένος γάμος
Η οικογένεια και οι φίλοι του Στάνλεϊ επέμειναν ότι ήταν ένα μοναδικό περιστατικό βίας μεταξύ του ζευγαριού. Ωστόσο, ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η σχέση μεταξύ του ζευγαριού ήταν βίαιη και ο γάμος τους δυστυχισμένος. Όταν συνέβη το περιστατικό, η Σάρλοτ υπέφερε από ψυχαναγκαστική διαταραχή.
Στα άλλα τρία αδέρφια του Μπόρις Τζόνσον, η μαμά Σάρλοτ είχε πει ότι χτύπησε στο πρόσωπο από την πόρτα του αυτοκινήτου – αλλά ο Μπόρις, που ήταν μόλις δέκα ετών, ήξερε την αλήθεια επειδή η ίδια συζητούσε μαζί του τα προβλήματα που είχε στο γάμο της παρά το γεγονός ότι ήταν παιδί.
Η δύσκολη οικογενειακή κατάσταση δεν επηρέασε τις επιδόσεις κανενός εκ των τεσσάρων παιδιών. Ιδιαίτερα ο Μπόρις συνέχισε να πρωτεύει σε οτιδήποτε καταπιανόταν. Καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με την ακοή του, είχε υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να είναι ο καλύτερος της τάξης του στο ράγκμπι. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είχε μάθει να μιλά άπταιστα γαλλικά, ενώ έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά. Σε ηλικία 13 ετών, κέρδισε υποτροφία για να φοιτήσει στο πρότυπο κολέγιο Eton.
Τα χρόνια της εφηβείας
Τα χρόνια της εφηβείας του, που ήταν εσωτερικός στο Eton, υπήρξαν καθοριστικά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Μέχρι τα 13 του, συνήθιζε να ακούει στο όνομα Άλεξ. Τότε άρχισε να συστήνεται σε όλους με το δεύτερο όνομά του, που ήταν πιο «εξεζητημένο» και ταίριαζε καλύτερα με την εκκεντρική προσωπικότητα που προσπαθούσε να υιοθετήσει.
«Απέταξε» τον Καθολικισμό και εντάχθηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία. Ορισμένοι καθηγητές εξέφραζαν παράπονα πως συχνά αργούσε να μπει στην τάξη κι ότι σε πολλά μαθήματα δεν προσπαθούσε. Ωστόσο, στις κλασικές σπουδές που τον ενδιέφεραν συνέχισε να διαπρέπει. Οι συμμαθητές του τον περιέγραφαν ως δημοφιλές παιδί. Έκανε παρέα κυρίως με άτομα που ανήκαν στην υψηλή τάξη, εκλεγόταν σταθερά πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου και ήταν μέλος του εξαιρετικά εκλεκτικού «Eton Society», όπου μόνο οι πιο επίλεκτοι του κολεγίου γίνονταν αποδεκτοί.
Για την ιστορία, στη λέσχη αυτή απέτυχε να μπει ο νεαρός τότε Ντέιβιντ Κάμερον (πρωθυπουργός της Βρετανίας μεταξύ 2010-2016), γεγονός που για πολλούς σήμανε τη μετέπειτα πολιτική κόντρα των δύο Βρετανών. Αποφοιτώντας από το Eton, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πότε εκδηλώθηκε η κλίση στην πολιτική
Η κλίση του στην πολιτική άρχισε να εκδηλώνεται, καθώς συμμετείχε ενεργά σε λέσχες, συμβούλια και φοιτητικές επιτροπές. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ακολούθησε το δρόμο της δημοσιογραφίας, δουλεύοντας ως πολιτικός συντάκτης στις Βρυξέλλες. Αρχικά εργάστηκε για τους «The Times», αλλά απολύθηκε όταν επινόησε μία δήλωση και στη συνέχεια πήγε στις Βρυξέλλες ως ανταποκριτής της «Daily Telegraph».
Εκεί έγραφε τη στήλη «ευρω-μύθοι» υπερβάλλοντας σε ρεπορτάζ που περιέγραφαν το πώς η Ευρώπη ήθελε να καθορίσει το μέγεθος των προφυλακτικών και των μπανανών! Δημοσιογράφος ήταν και ο προπάππος του Μπόρις Τζόνσον, ο Αλί Κεμάλ (σύμφωνα με τους «Times του Λονδίνου»), που υπηρέτησε από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε αντίπαλος με τον Κεμάλ Ατατούρκ και δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο από τον όχλο το 1922 όταν διαμαρτυρήθηκε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Το 2001 κατέβηκε για πρώτη φορά στις εθνικές βρετανικές εκλογές ως συντηρητικός υποψήφιος. Εξελέγη στην περιφέρεια του Χένλεϊ και διετέλεσε βουλευτής έως το 2008. Από το 2008 έως και το 2015 υπήρξε δήμαρχος του Λονδίνου. Επί δημαρχίας του πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012. Το 2019 εξελέγη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, με το κόμμα του να αποσπά το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του, 43,6%.
Στη βιογραφία του «Μπόρις Τζόνσον: ο τζογαδόρος» ο δημοσιογράφος, Τομ Μπάουερ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι είναι γυναικάς, καθώς και στη χαλαρή του σχέση με την αλήθεια.
Εκδιώχθηκε από τους Συντηρητικούς
Τα πρώτα του χρόνια στην πολιτική δεν κύλησαν και πολύ ομαλά, καθώς το 2004 εκδιώχθηκε από τους Συντηρητικούς επειδή είπε ψέματα για μία εξωσυζυγική σχέση. Ακόμα και για έναν απρόβλεπτο πολιτικό όπως ο Τζόνσον, η επιλογή του να στηρίξει το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 ήταν ένα τεράστιο στοίχημα – το οποίο άργησε να αποδώσει. Όταν η πλευρά του νίκησε, θεωρούνταν βέβαιη η πορεία του προς την πρωθυπουργία, όμως απέσυρε την υποψηφιότητά του όταν ένας σημαντικός υποστηρικτής τον πούλησε.
Στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι πήρε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά παραιτήθηκε δύο χρόνια μετά επειδή διαφωνούσε με τη στρατηγική της.
Όταν η Τερέζα Μέι παραιτήθηκε -αφού έχασε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή- ανέλαβε ο Μπόρις Τζόνσον. Μέσα σε έξι μήνες επαναδιαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, κέρδισε τις εκλογές και έβγαλε τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τρεις γάμοι στο βιογραφικό του
Αναφορικά με την προσωπική του ζωή, μόνο μονότονη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Έχει στο «βιογραφικό» του τρεις γάμους, επτά παιδιά και πολλές κρυφές ερωμένες.
Ο δημοσιογράφος Τομ Μπάουερ έχει γράψει ότι ο Τζόνσον πρωτοπαντρεύτηκε μία φίλη του από το κολέγιο, αλλά ξέχασε το πιστοποιητικό γάμου στο δανεικό παντελόνι που φορούσε και κατόπιν κάπου έχασε και το γαμήλιο δαχτυλίδι. Η δεύτερη γυναίκα του, γράφει ο Μπαόυερ, είδε τα γκομενιλίκια του Μπόρις και τελικά τον πέταξε έξω από το σπίτι τους όταν αυτός ερωτεύτηκε την Κάρι Σίμοντς, μία κοπέλα «με τα μισά του χρόνια». Με την Κάρι απέκτησε το έβδομο παιδί του μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που επιβεβαίωσε μόλις τον Σεπτέμβριο μετά από πολλές εικασίες για το πόσα παιδιά έχει.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τέσσερα παιδιά με την πρώην σύζυγό του Μαρίνα Γουίλερ (από το δεύτερο γάμο του), ένα παιδί που γεννήθηκε το 2009 μετά από σχέση του με τη σύμβουλο τέχνης Έλεν Μακιντάιρ και άλλα δύο παιδιά με την τωρινή το σύζυγο Κάρι.
Τα ασυγχώρητα παραστρατήματα
Ο 57χρονος Βρετανός έχει κληθεί να απολογηθεί το τελευταίο διάστημα για πολλά. Αρχικά για την επιλογή να υποβαθμίσει αρχικά την απειλή του κορωνοϊού και να επενδύσει σε προσεγγίσεις τύπου «ανοσίας της αγέλης». Στη συνέχεια, λόγω των αποτελεσμάτων αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών. Παράλληλα, βρέθηκε στον… τοίχο για τα «κορωνοπάρτι» στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω πανδημίας, κατά παραβίαση των μέτρων που η ίδια η βρετανική κυβέρνηση είχε λάβει.
Επίσης έχει δεχτεί «πυρά» για την πανάκριβη ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, που κόστισε πάνω από 134.000 ευρώ.
Ο Τζόνσον προκάλεσε την κοινή γνώμη όταν εμφανίστηκε δημοσίως χωρίς μάσκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στη περιοχή της Νορθούμπρια.
Πολλή σκόνη σήκωσε και το χριστουγεννιάτικο ταξίδι του στην Καραϊβική τον Δεκέμβριο του 2019, η χρηματοδότηση του οποίου επίσης σκιάστηκε από καταγγελίες περί αμφιλεγόμενων «δωρεών» και αδιαφάνειας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time