Αντώνης Χρυσουλάκης
Το Κρεμλίνο της Μόσχας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου ΜπόριςΤζόνσον, ο οποίος ενορχήστρωσε τη βρετανική υποστήριξη προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο κ. Τζόνσον «πραγματικά δεν μας συμπαθεί – και δεν τον συμπαθούμε ούτε εμείς».
Δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα αναλάβουν στο Λονδίνο «πιο επαγγελματίες άνθρωποι», οι οποίοι θα μπορούσαν «να λαμβάνουν αποφάσεις μέσω διαλόγου». Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Τζόνσον «χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος», προσθέτοντας ότι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι «μην προσπαθείτε να καταστρέψετε τη Ρωσία». Στον αντίποδα η Ουκρανία ευχαρίστησε τον πολιτικό για την υποστήριξή του «στους πιο δύσκολους καιρούς».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό την Πέμπτη (7/7) μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, στο οποίο ο ίδιος εξέφρασε τη «θλίψη» του στο άκουσμα της είδησης. «Όχι μόνο εγώ, αλλά και όλη η ουκρανική κοινωνία που σας συμπάσχει πολύ» είπε χαρακτηριστικά και την ίδια στιγμή τον ευχαρίστησε για την «αποφασιστική δράση» που ανέλαβε για να βοηθήσει την χώρα του.
Οι δύο άνδρες είχαν αναπτύξει στενή σχέση από την αρχή του πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου, Ντμίτρο Κουλέμπα, επαίνεσε επίσης τον πρώην πλέον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σε δήλωσή του: «Θα θυμόμαστε πάντα την επίσκεψή του στην Ουκρανία ειδικότερα την σκοτεινή ώρα του Απριλίου. Ο Τζόνσον είναι ένας άνθρωπος χωρίς φόβο, έτοιμος να πάρει ρίσκα για τον σκοπό στον οποίο πιστεύει».
Από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παίνεψε τη δύναμη και την αντοχή της «μοναδικής σχέσης» μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον.
«Προσβλέπω στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με τους συμμάχους και εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, σε μια σειρά από σημαντικές προτεραιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.
Την ίδια στιγμή όμως, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ήταν οι μόνοι επικριτές, με αρκετούς να σημειώνουν τις άσχημες σχέσεις που είχε κατά καιρούς ο κ. Τζόνσον με διεθνείς εταίρους μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση από την Ε.Ε., την οποία υπερασπίστηκε και υλοποίησε.
Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, δήλωσε ότι «οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου υπέστησαν τεράστια ζημιά με την επιλογή του Τζόνσον για το Brexit», συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή ότι η εξουσία του τελειώνει με «ντροπή».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., δήλωσε ότι η αποχώρηση του κ. Τζόνσον «ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Ε.Ε.» με το Ηνωμένο Βασίλειο, που όπως είπε, είναι μια σελίδα που ελπίζει ότι θα είναι «πιο εποικοδομητική, με μεγαλύτερο σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ειδικότερα όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μιχόλ Μάρτιν, με τη σειρά του ανέφερε ότι είδε επίσης την παραίτηση ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση στις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Με δήλωσή του αναγνώρισε ότι δεν συμφωνούσε πάντα με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων ήταν «τεταμένες και αμφισβητούμενες τον τελευταίο διάστημα». «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επιστρέψουμε στο πραγματικό πνεύμα της εταιρικής σχέσης και του αμοιβαίου σεβασμού που απαιτείται για να στηρίξουμε τα κέρδη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» είπε καταλήγοντας.