Μπορέλ: Οι περισσότεροι συμφωνούν με την πρόταση της ΕΕ στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στο μεταξύ ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο Reuters ότι το Ιράν έχει αποσύρει κάποια από τα αιτήματά του

Οι περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συμφωνούν με την πρόταση της ΕΕ που έχει στόχο να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα

«Οι περισσότερες συμφωνούν, αλλά ακόμη δεν έχω την απάντηση των ΗΠΑ οι οποίες, όπως έχω καταλάβει, τη συζητούν και αναμένουμε αυτή την εβδομάδα την απάντησή τους», εξήγησε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του με το ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει ζητήσει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην πρόταση της ΕΕ, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε χαρακτηρίσει «λογική» την απάντηση της Τεχεράνης.

 

Συμμετέχει έμμεσα

Το Ιράν διαπραγματεύεται με την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον συμμετέχει έμμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο Reuters ότι το Ιράν έχει αποσύρει κάποια από τα αιτήματά του, περιλαμβανομένης της επιμονής του οι διεθνείς επιθεωρητές να σταματήσουν κάποιες έρευνες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, φέροντας πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας.

 

Απέσυραν βασικά εμπόδια

«Επέστρεψαν την προηγούμενη εβδομάδα και ουσιαστικά απέσυραν τα βασικά εμπόδια για μια συμφωνία», εξήγησε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Πιστεύω ότι τελικά διέβησαν τον Ρουβίκωνα και κινήθηκαν προς την ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας με όρους που ο (Αμερικανός) πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν μπορεί να δεχθεί», πρόσθεσε.

«Αν σήμερα είμαστε πιο κοντά (σε μια συμφωνία), είναι επειδή το Ιράν μετακινήθηκε. Υποχώρησαν σε θέματα στα οποία επέμεναν από την αρχή», κατέληξε ο αξιωματούχος.

 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ