Μπορέλ: Απολύτως απαράδεκτη η εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αλληλέγγυα, έχουν ήδη αυξήσει την υποστήριξή τους

«Η εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων είναι απολύτως απαράδεκτη» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ για την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας, υπογραμμίζει ότι «η χρήση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, για την προώθηση πολιτικών στόχων παραβιάζει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Κατά συνέπεια, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταδικάζουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας».

 

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των παράτυπων διελεύσεων στην ΕΕ από τη Λευκορωσία για τη διατήρηση της ακεραιότητας των εξωτερικών συνόρων της. Σύμφωνα με τη σταδιακή προσέγγισή της, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων που απευθύνονται σε έμπορους μεταναστών που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ή εκείνους που κατά τα άλλα εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων» συμπληρώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές προκειμένου να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Άτομα που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ θα επιστρέφονται» και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο».

 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αλληλέγγυα, έχουν ήδη αυξήσει την υποστήριξή τους, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης της ταχείας παρέμβασης FRONTEX στα σύνορα και πρόσθετης τεχνικής βοήθειας, και είναι έτοιμα να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο. Τα κράτη μέλη θα παράσχουν γρήγορα την απαραίτητη υποστήριξη για να εξασφαλίσουν την άμεση ανάπτυξη των σχετικών ομάδων και στοιχείων» .

«Θα εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων επιστροφής της ΕΕ στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης, μεταξύ άλλων μέσω διαλόγου και εταιρικών σχέσεων με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης» καταλήγει.