«Μπλόκο» μουσουλμάνων κληρικών στις προσπάθειες της Μόσχας να επιστρατεύσει Ουζμπέκους μαχητές

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή του Ουζμπεκιστάν προέτρεψε σήμερα Παρασκευή τους Ουζμπέκους να μην εμπλακούν στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Μπλόκο» μουσουλμάνων κληρικών στις προσπάθειες της Μόσχας να επιστρατεύσει Ουζμπέκους μαχητές για το ουκρανικό μέτωπο.

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή του Ουζμπεκιστάν προέτρεψε σήμερα Παρασκευή τους Ουζμπέκους να μην εμπλακούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την ισλαμική πίστη, αφού η Ρωσία ξεκίνησε να προσφέρει με ταχείς διαδικασίες υπηκοότητα σε αλλοδαπούς σε όσους κατατάσσονται στο στρατό της.

Το μουσουλμανικό συμβούλιο είπε ότι μέλη ορισμένων «τρομοκρατικών οργανώσεων» στρατολογούν μουσουλμάνους για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία με το πρόσχημα της «τζιχάντ» ή του ιερού πολέμου.

Στην πραγματικότητα, είπε, δεν είναι επιτρεπτό για έναν μουσουλμάνο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια παρά μόνο για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε μετά από αυτή εισαγγελέων του Ουζμπεκιστάν αυτήν την εβδομάδα ότι οι πολίτες που πολεμούν σε πολέμους σε ξένη χώρα θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ουζμπεκιστάν.

Με έναν κυρίως νεαρό πληθυσμό 35 εκατομμυρίων, κατά πλειοψηφία μουσουλμάνους, το Ουζμπεκιστάν είναι η πολυπληθέστερη πρώην Σοβιετική δημοκρατία μετά τη Ρωσία και την Ουκρανία, και πολλοί Ουζμπέκοι μιλούν άπταιστα ρωσικά.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα δείχνει δύο Ουζμπέκους που αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων. Οι συλληφθέντες είπαν ότι είχαν στρατολογηθεί στη Μόσχα.