Ο συνιδρυτής της Microsoft, που συμμετέχει ενεργά στη διεθνή σταυροφορία κατά της κλιματικής αλλαγής, έχει επισημάνει κατά καιρούς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής κρέατος.
Ο Γκέιτς έχει παράλληλα υπογραμμίσει και τη συμβολή των βοοειδών στην υπερθέρμανση του πλανήτη με την αποβολή ποσοτήτων μεθανίου με κάθε φυσική τους δραστηριότητα. Zώα όπως οι αγελάδες, οι κατσίκες και τα ελάφια παράγουν μεθάνιο όταν το στομάχι τους διασπά σκληρές ίνες όπως το γρασίδι κατά την πέψη. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης δημιουργεί αέριο μεθάνιο, το πιο κοινό αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Πανεπιστημιακές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή των αγελάδων με φύκια θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές τους μεθανίου, λογος για τον οποίο η start-up Rumin8 με έδρα το Περθ της Αυστραλίας αναπτύσσει ένα συμπλήρωμα διατροφής – συνθετικά αναπαραγόμενο από κόκκινα φύκια – το οποίο σταματά τη δημιουργία του μεθανίου.
Ο Γκέιτς επένδυσε 12 εκατ. δολάρια σε εταιρεία που παράγει συμπληρώματα διατροφής για αγελάδες
Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 12 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων από την Breakthrough Energy Ventures, την οποία ίδρυσε ο Γκέιτς το 2015 και την οποία υποστηρίζουν το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και ο Κινέζος επιχειρηματίας και συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την υποδοχή που λάβαμε από funds για τις κλιματικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Rumin8, Ντέιβιντ Μεσίνα. «Υπάρχει μια πραγματική επιθυμία να χρηματοδοτηθούν λύσεις για τις εντερικές εκπομπές μεθανίου από τα ζώα», πρόσθεσε.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Νέα Ζηλανδία πρότεινε τη φορολόγηση των αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν τα εκτρεφόμενα ζώα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει να πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι για τις εκπομπές αερίων των ζώων τους από το 2025.
Το 2019, το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου δυόμισι φορές πάνω από αυτό που ήταν στην προβιομηχανική εποχή. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι τα μεμονωμένα μόρια μεθανίου έχουν πιο ισχυρή επίδραση θέρμανσης στην ατμόσφαιρα από τα μεμονωμένα μόρια CO2. Σε διάστημα 100 ετών το μεθάνιο θερμαίνεται 28 έως 34 φορές περισσότερο από το CO2.