Μπέρμποκ: Συνεχής η στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο με την αλληλεγγύη μας και όχι μόνο επαναλαμβάνοντας καθημερινά ότι η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης»

Στις ανακοινώσεις της Μόσχας ότι θα διευρύνει τις επιθέσεις και σε άλλα τμήματα της Ουκρανίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο με την αλληλεγγύη μας και όχι μόνο επαναλαμβάνοντας καθημερινά ότι η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης, έτσι ώστε οι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τη χώρα τους, την επικράτειά τους. Η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε φορά ένα διαφορετικό επιχείρημα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Αυτή τη φορά ισχυρίζεται ότι επιτίθεται λόγω της στρατιωτικής στήριξης χωρών του εξωτερικού στην Ουκρανία. Κι ας έχει επιτεθεί ήδη στο παρελθόν στο Κίεβο, αλλά και σε δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. Έχουμε συνεπώς να κάνουμε απλά με καινούργια προπαγάνδα εκ μέρους της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν στα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας. Αιτιολογώντας τις προθέσεις του Κρεμλίνου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικοί στόχοι θα απομακρυνθούν από τα τωρινά μέτωπα του πολέμου, όσο η Δύση συνεχίζει να «κατακλύζει» με όπλα την Ουκρανία. Παράλληλα ο Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε για το άμεσο μέλλον ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο.

«Παρέχουμε βοήθεια στο προσφυγικό»

Σε ερώτημα της DW για τη στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία πέραν της στρατιωτικής βοήθειας, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ απαντά:

«Εξετάζουμε συνεχώς νέους τρόπους στήριξης. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να βοηθήσουμε τις ουκρανικές αρχές σε έρευνες, ή στην αποναρκοθέτηση διαφόρων πόλεων. Ήδη σήμερα στηρίζουμε τους Ουκρανούς παρέχοντας βοήθεια στον ιατρικό τομέα και το προσφυγικό. Και όταν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε παραπάνω, ακόμα και όσον αφορά την οικονομική στήριξη, τότε το εξετάζουμε κι αυτό».