Μπέρμποκ: Στο μεταναστευτικό υπήρξαμε μη αλληλέγγυοι και αφελείς

«Εμείς που ζούμε στο κέντρο της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι για την Ελλάδα να φροντίζει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» τόνισε η Μπέρμποκ

Σαφή μηνύματα υπέρ μίας δίκαιης κατανομής των βαρών του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία σήμερα Πέμπτη ξεκίνησε την επίσκεψη στην Αθήνα.

Η Μπέρμποκ σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη της στο επιχειρησιακό κέντρο της FRONTEX στον Πειραιά, εξέφρασε την άποψη ότι αφού ζούμε σε μία Ευρώπη, χωρίς εσωτερικά σύνορα, στην οποία μπορούμε να ταξιδεύουμε από χώρα σε χώρα «θα πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο για την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων».

 

Πρέπει να καταλάβουμε τις χώρες – συνοριοφύλακες της Ευρώπης

«Εμείς που ζούμε στο κέντρο της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι για την Ελλάδα να φροντίζει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και για αυτό όπως είπε «πήραμε θέση υπέρ της ενίσχυσης της FRONTEX». Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι βασικές αξίες μας δεν παύουν να ισχύουν και στα σύνορα.

Ήμασταν αφελείς

Η Μπέρμποκ έκανε αυτοκριτική εκ μέρους του Βερολίνου για το ότι πριν το 2015 δεν είχε γίνει αντιληπτή η πραγματική διάσταση του θέματος, καθώς και η Γερμανία θεωρούσε ότι η ασφάλεια των συνόρων και οι άνθρωποι που έρχονται είναι πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μία στάση η οποία όπως είπε δεν χαρακτηριζόταν απλά από έλλειψη αλληλεγγύης αλλά ήταν και «αφελής».

Οι αντιρρήσεις ορισμένων

Για αυτό όπως επισήμανε η Μπέρμποκ στη συνέχεια η Ευρώπη προσπάθησε να ξεκινήσει μία κοινή πολιτική ασύλου, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε τα επόμενα χρόνια, κυρίως γιατί δεν ανταποκρίθηκαν και τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, στρέφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη της στις χώρες που αντιδρούν στην ίση κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Υπέρ πρωτοβουλιών

Σαν νέα κυβέρνηση σημείωσε η Μπέρμποκ δεσμευτήκανε ότι δεν θα χαλαρώσουμε και δεν περιμένουμε ως Γερμανία να συμφωνήσουν και οι 27 της ΕΕ, αλλά θα πάρουμε πρωτοβουλία και θα συνεισφέρουμε για να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης να σηκώσουν το βάρος.

Τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των μετεγκαταστάσεων, όχι μόνο για τις νέες αφίξεις αλλά και για όσους ήδη βρίσκονται σε χώρες πρώτης υποδοχής, με στόχο να υπάρχει κατανομή.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις κοινές μας αξίες, γιατί αν κλείνουμε τα μάτια στις κοινές μας αξίες αυτές θα πνιγούν στη Μεσόγειο», υπογράμμισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Να διαλευκανθούν οι καταγγελίες

Τόνισε δε ότι για την ίδια είναι πολύ σημαντικό να διαλευκανθούν και όλες οι περιπτώσεις που δεν είναι σαφές τι ακριβώς έχει συμβεί. Αναφερόμενη συγκεκριμένα στις επαναπροωθήσεις, υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι εύκολο να μιλάμε εμείς από το Βερολίνο, ωστόσο η κατάσταση στο πεδίο δεν είναι εύκολη, αλλά όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να διερευνούμε κάθε καταγγελία. Πρέπει όπως είπε μαζί οι ευρωπαίοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να φροντίσουμε να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα εξωτερικά μας σύνορα.

Υπέρ μίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας διάσωσης

Τάχθηκε υπέρ της σύστασης και μίας κοινής ευρωπαϊκής υπηρεσίας διάσωσης η οποία δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, όπως τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρέπει να «αφήσουμε μόνες τις χώρες που είναι στα σύνορα».

Σημείωσε ότι αυτή τη δουλιεά την κάνουν αυτή τη στιγμή διάφορες ΜΚΟ ωστόσο όπως είπε αυτό μακροπρόθεσμα είναι δουλειά του κράτους και θα πρέπει να διορθωθεί. «Η ευθύνη της διάσωσης στη θάλασσα ανήκει στο κράτος» υπογράμμισε η Μπέρμποκ.

Δεν ζητήσαμε αρκετά συγγνώμη

Όσον αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις στην Ελλάδα η Μπέρμποκ σημείωσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων. Έκανε αναφορά ωστόσο στη βάρβαρη γερμανική ιστορία, μίλησε για τις ευθύνες του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί είμαστε θύτες και εσείς τα θύματα, απευθυνόμενοι στους Έλληνες. Η Μπέρμποκ δήλωσε ακόμα ότι η Γερμανία θα πρέπει α δείξει περισσότερο ότι αναγνωρίζει την ενοχή της απέναντι σε κάποιες χώρες, λέγοντας ότι μπορεί να μην ζητήσαμε αρκετά συγγνώμη και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την επεξεργασία της κοινής μας ιστορίας.

Πριν το επιχειρησιακό κέντρο της FRONTEX η Μπέρμποκ επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό συνοδευόμενη από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Μηταράκης: Το μεταναστευτικό αφορά όλη την Ευρώπη

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, σε δήλωσή του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «το μεταναστευτικό είναι μία κρίση που αφορά όλη την Ευρώπη, μία κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την αρχή της υπευθυνότητας, και κάθε κράτος είναι υπεύθυνο και για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ακόμα πιο έντονα για να μοιραστεί πιο δίκαια αυτό το μεταναστευτικό βάρος».

Ο ίδιος εξήρε το ρόλο της Γερμανίας που «έχει παίξει ένα θετικό ρόλο στη δημιουργία του εθελοντικού μηχανισμού μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης υποδοχής», ωστόσο «ως Ευρώπη, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί».

Προσκύνημα

Η Αναλένα Μπέρμποκ ξεκίνησε την επίσκεψη της στην Αθήνα με ένα «προσκύνημα» στους χώρους βασανιστηρίων και στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής. Πρώτος της σταθμός ήταν το κτίριο στην Κοραή 4, αυτό το οποίο οι ναζί χρησιμοποίησαν για να στεγάσουν την Komandatur.

Ακολούθησε το Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων.