Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι προσωρινά σιλό αποθήκευσης σιτηρών θα κατασκευαστούν κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια αύξησης των εξαγωγικών ποσοτήτων και προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία σταδιακά εντεινόμενη επισιτιστική κρίση.
Από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή και ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, οι εξαγωγές σιτηρών έχουν παραμείνει στάσιμες και περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια τόνοι έχουν εγκλωβιστεί σε σιλό αποθήκευσης.
Η Ουκρανία ανακοινώνει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη σιλό αποθήκευσης για τη νέα σοδειά.
Ο πόλεμος προκαλεί την αύξηση των τιμών των σιτηρών, των ελαίων που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, των καυσίμων, αλλά και των λιπασμάτων.
Από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς
Η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Η Ουκρανία είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς καλαμποκιού, αλλά και σπορέλαιου από ηλιόσπορους, ενώ η Ρωσία έχει σημαντική θέση στις εξαγωγές λιπασμάτων.
“Συνεργάζομαι στενά με τους συνεργάτες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξαχθούν στις αγορές είκοσι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, ώστε να μειωθούν οι σημερινές τιμές,” σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μπάιντεν σε μία συνέλευση εργασιακής ένωσης στη Φιλαδέλφεια. “Δεν μπορούν να εξαχθούν από τη Μαύρη Θάλασσα, επειδή θα καταλήξουν στο βυθό,” πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ποντίσει θαλάσσιες νάρκες. Περίπου 84 ξένα πλοία παραμένουν αποκλεισμένα σε ουκρανικά λιμάνια, με αρκετά από αυτά να είναι φορτωμένα με σιτηρά.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον καταρτίζει ένα σχέδιο για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω των σιδηροδρόμων, καθώς οι υπολογισμοί φορτίου στην Ουκρανία γίνονται με διαφορετικό τρόπο από τους αντίστοιχους υπολογισμούς στην Ευρώπη, καθώς τα φορτία των σιτηρών θα πρέπει να μεταφερθούν σε διαφορετικά τρένα στα σύνορα.
“Έτσι, θα κατασκευάσουμε σιλό, προσωρινά σιλό αποθήκευσης στα σύνορα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας,” δήλωσε ο Μπάιντεν.
Πώς θα γίνει η μεταφορά των σιτηρών
Τα σιτηρά θα είναι δυνατό να μεταφερθούν από τα ουκρανικά τρένα στα νέα σιλό και μετά σε ευρωπαϊκά τρένα μεταφοράς “για να βγουν στον ωκεανό και να εξαχθούν στον υπόλοιπο κόσμο”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου απαιτεί χρόνο.
“Αυτό είναι ένα από τα πιθανά βήματα για τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης έναν πράσινο διάδρομο για τα λιμάνια μας,” ανέφερε σε μία διαδικτυακή ανάρτησή του ο Αντρέι Γέρμακ προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν τη διάθεση προσωρινών σιλό αποθήκευσης “για τη διατήρηση της σοδειάς και τη διασφάλιση μελλοντικής τροφοδοσίας σε σιτηρά”.
Η Ουκρανία δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για την εξαγωγή των σιτηρών είναι μέσω των εξαγωγών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη “μιας συμφωνίας πακέτου” για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχουν πληγεί από τις κυρώσεις.
Ο ΟΗΕ περιγράφει ως “εποικοδομητικές” τις μέχρι τώρα συνομιλίες με τη Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ